Konkurs i ostale smicalice ili DKN 2


U zemlji u kojoj je malo ko odgovarao za učinjenu proneveru, osim ukoliko se nekome „odozgo“ ozbiljno zamerio, još jedna zloupotreba državnog novca manje više zaista ništa ne znači. To, da ne znači, zaključuje se prostom logikom – još uvek niko nije reagovao na mnoge navode novinara i ostalih poslenika kulture kada su u pitanju pojedini projekti koji su dobili novac od Saveta za kutluru Grada Niša i koji nikada nisu realizovani ili su dobili novac na nezakonit način.

Ukoliko bi neko pravno lice – ugostiteljski objekt, prodavnica, štamparija ili bilo koji d.o.o. – utajilo 100.000 dinara u visini od oko 1200 evra, svakako bi bilo kažnjeno od nadležne inspekcije, plaćalo penale državi i još dugo njeno poslovanje bilo pažljivo „pretresano“. Kada to uradi, recimo, Društvo književnika Niša, čiji predsednik Zoran Pešić dobije ovu svotu i u naredne tri godine NE realizuje projekat a sredstva ne vrati Gradu, onda se preko pronevere i očiglednog kršenja zakona prilično olako prelazi.

Šta, inače, još reći o fenomenu da iz godine u godinu isti podnosilac dobija novac za isti projekat iako je Pravilnikom o radu Saveta za kulturu jasno određeno da isti podnosilac NE MOŽE dva puta dobiti novac za isti projekat?

Šta reći o neviđenom zaobilaženju propisa navedenog Pravilnika prema kome USTANOVE KOJE SU DIREKTNI KORISNICI BUDŽETA GRADA NIŠA NE MOGU BITI PODNOSIOCI PA NI KORISNICI SREDSTAVA. Dakle, pojednostavljeno, ne mogu da konkurišu recimo, NKC, Narodni muzej, Narodna biblioteka, Istorijski arhiv… valjda je jasno? Prostim uvidom u STVARNO stanje stvari uvideće se da je više od 70% projekata realizovano upravo preko institucija koje nisu imale pravo učešća. Da li je to malo i korisno zaobilaženje postojećeg Pravilnika, posebno je pitanje; u svakom slučaju, nije preterano etičko.

U seriji „Grlom u jagode“, posle one legendarne scene tuče na Zvezdinom terenu na Kalemegdanu i replike „Zna svinja šta je dinja“, stari brkati čuvar poklopljen šeširom se pravda upravniku rečima: “ Duvao sam, duvao, pištao sam, pištao – NIŠTA!“. Ne zato što imam brkove već zato što smatram da sam o tome i duvao i pištao, dajem reč da više o ovom problemu neću pisati, bar ne ukoliko Grad ništa ne preduzme po ovom pitanju u zaštitu sopstvenih interesa.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s