“BITOLA“ I DRUGE PESME


Ovako stoje stvari: otkada znam za sebe, znam i za makedonske pesme. Kada bi se stric i otac opustili znali su da neviđeno dobro zapevaju himnu rodnog grada – “Bitola,moj roden kraj“; grad iz koga su proterani kao deca 1941. nakon očeve pogibije u aprilskom ratu ostao im je u prilično ružnom sećanju.Pa ipak, kada god im je bilo lepo pevali su baš ovu pesmu.
Odrastajući, nisam previše obraćao pažnju na izvorne pesme.Rok u svim varijantama bio je deo mog izrastanja i tek krajem osamdesetih mi se ponovo vratila ljubav prema onoj makedonskoj pesmi. Pitao sam profesora dr Nešića, psihologa koji se bavi izučavanjem uticaja muzike na ljudsku dušu, zašto ja uvek “odlepim“ kada čujem izvornu narodnu pesmu iz Makedonije. Nakog kraćeg tumaranja po mraku, Nešić mi je postavio pitanje:
– A odakle su Vam roditelji?
– Otac je iz Bitolja.
– Pa TO JE! – pljesnu se profesor po kolenu.- Geni…ta muzika je Vama u genima, zar ne shvatate!
Očekivao sam neki “ naučniji“ odgovor pa mi je ovo obrazloženje više došlo kao izgovor nego potpuna informacija.Već posle pola sata profesorovo objašnjenje mi je delovalo savršeno logično.

Stric odavno više nije među živima, moj otac je još jedini Ozimić iz one postave koja je 1941.furgonima došla do Niša. Kada je prošle godine slavio svoj 80-ti rođendan, uključio sam snimanje na mobilnom i zamolio ga da otpeva “Bitola,moj roden kraj“. Pogledao me je pomalo umorno:

– Ne ide više ta pesma, sine.
Hteo sam po svaku cenu da ga snimim:
– Onda otpevaj onu koja ide.

Pogledao me je, huknuo sebi u nedra pravdajući se da mu je slab glas,star je već i, nakon druge molbe, drhtavim,staračkim glasom zapevao:

“ Zajdi, zajdi, jasno Sonce
zajdi,pomrači se…“

I sve je dobilo svoj smisao….

3 thoughts on ““BITOLA“ I DRUGE PESME

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s