Ako nas išta spasi, biće to naša glupost


Ako nas išta spasi, biće to naša glupost ili, možda, baš ona nesloga karakteristična za podneblje na kome se krećemo.

U jednom prilično dugom periodu naginjali smo u spoljnoj politici kako je kome palo na pamet: Obrenovići Austriji, Karađorđevići Francuskoj, kraljevina Jugoslavija je čas bila pronemačka (Stojadinović), čas profrancuska (Cvetković) dok se potonja Jugoslavija oslanjala najpre na SSSR pa onda zaigrala na kartu mosta između dva bloka i na prijateljstvo sa brojnim afroazijatima. Padale su nam još svakojake ideje na pamet ali nisu realizovane.

Milošević je mogući spas video u Kini, DOS u različitim varijantama zapada da bi na kraju pobedila opcija za Srbiju u Evropskoj zajednici. I tu nastupa cirkuzijada: koliko god želeli u EU, većina naših ministara na može da zamisli budućnost bez Rusije. Nekako, bi oni u EU ali da bude kako mi kažemo – stara dobra praksa kada ne znaš šta zapravo da radiš. I taman sam pomislio da smo dodirnuli dno beznađa, kada sle pojavio tračak nade: Grčka.

Bune se Grci sve u šesnaest, baš im se više ne ostaje u EU, pa ni prividno homogena EU više ne izgleda svetački homogeno. Nama na očigled počinjemo da se uveravamo da ta EU možda baš i nije prava opcija. Pustili smo da vidimo kako su se Španci i Mađari opekli a kada je taj talas došao i do Grčke postavili smo, svako sebi,pitanje – jesmo li u pravu kada ovoliko insistiramo na toj zajednici država?

Naravno,svega toga ne bi bilo da smo organizovan narod koji zna šta hoće. Ovako dobijamo potvrdu stiha KAKO JE LEPO BITI GLUP.Kada nas već nije spasila pamet, neka to bude glupost; ako je zakazala sloga, evo nesloge u spasilačkoj akciji. Tako to ide.

One thought on “Ako nas išta spasi, biće to naša glupost

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s