ИЗМИШЉАЊЕ ТОПЛЕ ВОДЕ


(поводом чланка Ниш- Константинов град, аутора В.Петровића (Народне новине,25.јануар 2013, стр.12)

Поштовани,

у циљу тачног информисања грађана Ниша у години обележавања 1700 година од доношења Миланског едикта, молим вас да објавите ову реакцију на интервју са др Мишом Ракоцијом, објављен 25.јануара 2013, стр.12.

Уколико су наводи новинара В.Петровића тачни, др Ракоција тврди да  је “открио име до сада непознатог нишког епископа Далматиуса“ што говори о његовој необавештености када је у питању управо област из које је магистрирао и докторирао. Наиме, епископ Далматиус уопште није непознат српској и европској историографији што се може проверити у цитатном индексу.

Познато је да је овај епископ био учесник тзв. “Разбојничког“ сабора у Ефесу 449. године на коме се осуђује Флавинијанов сабор одржан  претходне године као и сам патријарх Флавинијан. Генерације историчара су помињале у својим делима овог епископа античког Ниша а ја ћу навести само нека имена и дела: М. Јовић, Рано хришћанство на Балкану,Просвета,1994.; Р. Поповић, Рано хришћанство на Балкану пре досељења Словена, Београд,1995.; Н. Озимић, Речник Горње Мезије, СИИЦ, Ниш,2001.; Н. Озимић, Епископи Ниша од 4.- 6. столећа,  Пешчаник, 1, Историјски архив , Ниш, 2004, ; Н. Озимић, Кратка историја Ниша, Ниш,2007. Жак Зелер, Почеци хришћанства на Балкану (прво издање 1918,Париз) и многи други.

Дакле, др Ракоција није “открио непознатог“ епископа- нити га је открио, нити је овај био непознат историјској науци осим можда самом Ракоцији.

У Нишу,26.1.2013.

Небојша Озимић

историчар

Напомена: као што се из текста види, реакцију сам послао дан касније “Народним новинама“. Како ништа није објављено, морао сам да вас упознам са овим текстом. Време ће показати да ли је др Ракоција кориснији или штетнији по историографску науку али за сада је у дебелом заостатку…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s