EDIKT O NAMA


Da smo mi Nišlije takvi kakvi smo, postalo je jasno i vrapcima na grani. Uvek na isti način uspemo da izvedemo čudesnu destrukciju pre nego da nešto i iznedrimo. Kada stvar uspemo da doteramo do besmisla posle koga ni sami o sebi ne mislimo najbolje, onda junački okrivimo Beograd (koji  nije najneviniji ali je na našoj listi dežurnih krivaca. Čak imamo isti scenario koji decenijama ne menjamo a radnja ide ovako:

 

Najpre kukamo na to kako kada neko sa strane dođe nema šta da vidi u Nišu.Nešto veliko i  velegradsko bi trebalo da se napravi. Onda ovo  ponavljamo kao mantru dok se ne stvore uslovi da se nešto drugačije i napravi. Tada stupaju na scenu “stručnjaci“, stvar se diže do belog usijanja i onda, kada se stvar smuči onima koji su hteli da odreše čekmedže, sve naglo pada u zaborav i prašinu istorije.

 

Ovaj scenario je naročito vidljiv u pripremama za 2013 koje su trajale još od 2001.Da se podsetimo:

 

1. Grad je doneo odluku, posle godinu dana većanja, da na Viniku bude postavljen Hristov monogram koji bi bio vidljiv i noću ILI umesto njega da se postavi krst.Takođe je odlučeno da spomenik Konstantinu bude podignut na mestu gde se nalazi pijaca automobila da bi se kasnije izvršila dodatna iskopavanja na Gradskom polju i stavila pod zaštitu u zajednički kompleks sa ranohrišćanskom grobnicom kod Mosta. Svi su se složili, Država je dala novac.

 

2. Spomenik još uvek nije postavljen iz nepoznatih razloga. Sredstva su za njega bila odvojena pa povučena.

 

3. Priča sa krstom i kompleksom na Viniku je digla pola Niša na noge. Jedni su brinuli hoće li krst biti rimokatolički ili pravoslavni, drugi ko će to da farba i menja sijalice, treći da nam to uopšte i ne treba, četvrti brinuli o nehrišćanima Niša. Država,koja je preko NIP-a odvojila 100 miliona i 50 ugovorom odmah dala Gradu novac predviđen za izgradnju infrastukture, vide kako se složne Nišlije trude da oteraju celu priču iz grada pa se i sama povuče. Ode opet novac u Beograd.

 

4. Predstava o Konstantinu nikako nije htela u Narodno pozorište, to znaju oni koji su pregovarali sa Biljanom Vujović. Sve vreme se tražila velika predstava, jak  pisac koji je u trendu – Dejan Stojiljković je ispao najlogičnije rešenje. I onda nam je skupa grandiozna predstava koju u većem delu finansira Država. Ne razmišljajući o tome da je predstava sjajan marketing agent Niša u godini kada je Nišu to najpotrebnije, zakukali smo zbog bolesne i gladne dece na predstavu (setili smo ih se samo kao aduta), pitali se gde smo tu mi kao grad, tražili dlaku u jajetu. Doduše, ulje na vatru jeste dolio v.d.direktora svojim ponašanjem tokom celog ovog projekta ali ipak destrukcija je naša,niška specijalnost.

 

Imam utisak da se odnekle pojavi Konstantin zasuli bi ga kamenjem :“ Aaaa,tu si, napokon si dolijao! Ti li nam navuče na vrat ovaj Edikt!“. Stoga, iz bezbedonosnih razloga poručujem Konstantinu Velikom: 

 

AKO SI I MISLIO, NEMOJ JOŠ DA DOLAZIŠ. U NIŠU TI JE NEŠTO PALA CENA…

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s