Sveti Dimitrije u Solunu


Te davne 2002. godine kada sam boravio u Solunu onoliko koliko mi je viza dozvoljavala, smešten kod prijatelja koji je tamo  živeo i radio već dobrih desetak godina, dogodilo se da je došao i praznik zaštitnika grada- Sveti Dimitrije. Danima su ljudi išli Solunom mašući zastavicama Grčke koje su se delile na svakom koraku.Tih dana Solun je bio plavo- beo.

Sedimo u stanu mog domaćina, gledamo direktan prenos službe iz crkve Svetog DImitrija a onda se program prekida i uključujemo se na neko mesto puno sumornih mladih ljudi. Pomislili smo, nesreća. Suze, plač; jedna devojka iza novinara pala drugarici na rame i rida, oko nje svi natušteni.Malo dalje bled visok naočit momak u beloj košulji sa ruskom kragnom. Prijatelj je pažljivo slušao šta je novinarka ispričala okrenuo se meni i, trudeći se da što manje ispusti, ne skidajući pogled sa ekrana, preneo:

-Ovde ti je praksa kao što je nekada bila kod nas Štafeta mladosti. Građani Soluna, najbolji i najizabraniji, nose jednu kraću deonicu grčku zastavu koja se kasnije uručuje Predsedniku države koji je u crkvi Sv.Dimitrija. Recimo, ako trasa prolazi pored škole, izabere se najbolji đak te škole i on zastavu nosi dužinom škole do narednog punkta kada zastavu predaje drugom. Shvataš?

– Shvatam. Šta je ovde problem?

– Najbolji đak škole je Albanac,ovaj momak u beloj košulji. Sada intervjuišu njegove drugove, ova što plače mu je devojka, Grkinja. Niko nije za to da Albanac nosi zastavu Grčke. Pričaju kako je sjajan prijatelj i da niko drugi ne bi bio dostojan da nosi zastavu Grčke osim njega – ali on je Albanac i ne može. I tu su svi jednoglasni, pa i sam ovaj momak.

– Kako je to surovo – prokomentarisao sam a prijatelj me pogledao:

– Seti se malo. Kod nas, ko je nosio štafetu poslednjih petnaestak godina, taj je učestvovao u razbijanju Jugoslavije. Čast izuzecima.

Ućutao sam. Sve što je rečeno imalo je dobre argumente…

ellas4_preview IkonasvetogDimitrijakraj14veka

One thought on “Sveti Dimitrije u Solunu

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s