SPC danas ili pop Ćira i pop Spira again


Dugo već Srpska pravoslavna crkva predstavlja instituciju u koju građani Srbije možda i najviše veruju. Sa druge strane, urušavanje ove institucije koja vekovima prati Srbe u svim lomovima i srećnim trenutcima svojim autoritetom odložio je Patrijarh Pavle. Nakon njegovog upkojenja postalo je očigledno da nagomilani problemi u SPC moraju najhitnije biti rešavani. Nova podela eparhija trebalo je da zadovolji narasle apetite ali, stiče se utisak, to je bilo kratkoročno rešenje.

Stiče se utisak i da je rat unutar SPC ogolio možda i previše ličnosti pojedinih episkopa: tako smo,pored Pahomija saznali i za Kačavendu, pored Filareta i za Georgija…Počeli smo da se bavimo njihovim nepodopštinama ništa manje nego onim glupostima iz “Parova“ i doživljajima prijateljica noći. A iz potaje je merkao Iznogud, uvek blizu patrijarha ali nikada on…Nikada kalif umesto kalifa…

614610_crkveni-sabor140515-ras-foto-vesna-lalic026_ff670x420_iznogud

U želji za što većom političkom vlašću i uticajem, zaboravili su episkopi SPC zbog čega su tu gde jesu. Mala digresija: kada je Grčka bila pred bankrotom a narod ove države demonstrirao po ulicama više gladan nego sit, Grčka pravoslavna crkva je sve svoje nepokretnosti, svu svoju imovinu stavila na raspolaganje Vladi Grčke na čijem je čelu premijer levičar, prvi u istoriji grčke koji je odbio da položi zakletvu na Svetom pismu. Njima to nije smetalo jer je narod na prvom mestu.

Kod nas se takvo pitanje ne postavlja niti se na takvo što pomišlja. Kod nas pop Ćira i dalje merka popa Spiru, pitanje je samo čiji će zub biti izbijen. Naši episkopi skaču padobranom iz aviona, voze motore, prazne crkvu da bi mogli sami da se pomole, svađaju se sa narodom koji treba da služe, ulaguju se političarima,daju dnevnopolitičke komentare i čine sve da SPC više ne bud institucija od poverenja kod Srba.

A Iznogud i dalje ima jednu jedinu muku, da postane kalif umesto kalifa…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s