Kafa /kafenisanje ( iz koautorske knjige sa Sandrom Stanković “Sedim ja tako“ )


              Sedim ja tako gledam šoljicu sa kafom kako  se puši predamnom i, ne bez nekakve pritajene sete koja me hvata uvek u ovakvim trenucima, gledam narod oko sebe. Kafane, one sa kariranim stolnjacima na stolovima sa plehanim pepeljarama, više nigde ne postoje osim u mom sećanju. Ti karirani stolnjaci predstavljaju sećanje koje nam je potrebno da bi se osetili živim ali o tome negde drugde. U svakom slučaju, za kafane je neraskidivo vezano ispijanje kafe – nikad sam, uvek u društvu. U Šumadiji su zadržali i danas lep običaj da uz šoljicu sa kafom posluže i ratluk – običaj koji je od juga poplavio sever, polako je istisnut na samom jugu.

Do skora me je bunilo kako Sremčev Ibiš aga može da popije šest kafa koje plaća u istoimenoj priči. Dobro, neka ih je popio sa Stavrijom – po tri svako- pa opet nije malo. Potom sam shvatio da je problem u šoljicama: ja pred očima imam obezdušenu tekućinu u šolji a onda sam, na izložbi, video kako su izgledale šoljice s kraja 19.veka. Male, kao naprstak, za uživanje i ono što nazivamo merakom.

Ispijanje kafe je ritual koji vas na vrlo jednostavan način opusti i provede kroz vreme. Dovoljno je samo da se opustite i kafa sve ostalo radi. Doduše, otkako pijemo instant kafe, sve češće pričajući za njih da nije to to, sve ređe sanjamo i sve se teže radujemo malim stvarima. Ipak smo mi ponikli u narodu koji najmanje pola veka peva Kafu mi draga ispeci  po sledećem receptu: zrna prave kafe samelji najbolje u bakarnoj vodenici, potom stavi to i obavezni šećer u bakarnu džezvu uskog grla najbolje na bubnjaru  i pusti da se na laganoj vatri krčka dvadesetak minuta. To što se tada napravi, to je vredno poštovanja…

Ne možeš sa svakim da piješ kafu ali možeš da kafenišeš. Neobavezno ćaskanje uz šoljicu kafe zaista ne zahteva nikakvo prethodno poznavanje učesnika kafenisanja; ritualu pripadaju svi njegovi podanici. Više od svih ostalih, žene vole da kafenišu pri čemu kafenisanje može da se odvija i u kafe baru, kafiću, poslastičari…bilo gde. Bitna je potreba za neobaveznim ćaskanjem, možda jedina za koju muškarci nisu zainteresovani. Budući da im je odlično poznata ubojita snaga ženskog jezika koji kosti nema ali kosti lomi, muškarci u širokom luku zaobilaze ženska kafenisanja. Tačnije, imaju isti odnos prema ženskom kafenisanju kao i žene prema kafanama: znaju da postoji i da je dostupno ali intuitivno slute da im tu nije mesto.

Kafa ume da bude i vrlo ozbiljna. Poznato je da je mudri knez Miloš u pregovorima pristajao na sve a onda, kada bi pregovarač otišao a najbliži saradnici ga pitali zašto je pristao na stvari iz razgovora jer će sada imati problema čim glasnik stigne, odgovarao lakonski:’’ Neće biti ništa. Popio je kahvu!’’ Otrovana kafa je rešavala sve probleme, reklo bi se, čak i kada nije bila otrovana. Poznato je da se u kriznim situacijama po porodicu, karijeru, zemlju ljudi okupljaju oko šoljice kafe. Najtačnije je reći da je kafa nekima došla glave ali da je čitave porodice i narode spasila. Mnogi su nesporazumi rešeni zahvaljujući ovoj neobičnoj tekućini.

Usled takvog značaja kafe u svakom društvu, ona je dobila i onaj kultni, prekognostički karakter. Ima li nekog društva u kome nema osobe koja gleda u šolju i sve pogađa? Ja za tako nešto ne znam. Gledanje u šolju u kojoj je soc kafe ocrtao čudne linije lake za čitanje, postalo je deo kulturnog miljea u kome živimo sa nekim manjim varijacijama: nekada su bake po selima gledale u šolju, danas to čine udavače. U ovaj način predviđanja budućnosti se bespogovorno veruje već decenijama i za sada jedini protivnik su mu instant kafe koje nemaju onaj talog pa nema ni u šta da se pilji.

Ali i toj opasnosti po ovaj vid tradicije će se stati na put, ne sekiram se ja kada je kafa u pitanju. Kao što smo videli, ona je svemoguća.

1b31995365

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s