Rođendanske čestitke kralju Petru Prvom i prestolonaledniku Aleksandru od niških Jevreja


Jevreji su poštovali svaku aktuelnu vlast u Srbiji tako da su u Nišu izuzetno lako prihvatili smenu dinastija u Majskom prevratu 1903.godine za razliku od ostalog stanovništva.Politička ostrašćenost tako karakteristična za Srbiju tog vremena nije imala plodno tle među Jevrejima Niša, iako je ,upravo, Niš silaskom dinastije Obrenovića sa političke scene izgubio mnogo od privrednog značaja.Poznati stav Obrenovića prema Jevrejima zamenila je neizvesnost politike nove dinastije.Upravo zbog toga su predstavnici jevrejske crkvenoškolske opštine  u Nišu koristili svaku priliku  da novom vladaru Srbije, Kralju Petru Prvom Karađorđeviću u svakoj prilici iskažu lojalnost  kako oni jesu i biće poslušni i verni podanici.

Iz perioda 1910.- 1914.g. sačuvani  su prepisi najčešće rođendanskih čestitki kako Petru Prvom tako i prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću. Prvi dokument je poslat 30. novembra 1910.godine povodom ozdravljenja Prestolonaslednika i glasi:

„NJegovom Veličanstvu

       Kralju Petru I                         Beograd

 

       Niška jevrejska crkvenoškolska opština u najvećoj poniznosti i neograničenoj odanosti slobodna je čestitati Vašem Veličanstvu današnji praznik doma Karađorđevića koji je po Srbiju u toliko značajniji što je milostivi Bog podario NJegovom Kraljevskom Visočanstvu Prestolonasledniku Aleksandru potpuno ozdravljenje od teške bolesti te i mi mojsijevci kao verni podanici Vašeg Veličanstva uzimamo iskreno učešće ne samo u današnjoj proslavi nego blagodarimo Bogu  i što ukazuje put slavi neumrlog Vožda Karađorđa ka sreći i napretku Srbije i njene zaslužne dinastije.

Predsednik opštine „

                                                                              

 

      

                           Samo pet dana kasnije, 4. decembra 1910. godine agilni Isak I. Beraha će poslati rođendansku čestitku Prestolonasledniku sledeće sadržine:

„NJegovom Kraljevskom Visočanstvu

       Prestolonasledniku Aleksandru

Beograd

 

       Dan rođenja Vašeg Kraljev. Visočanstva dan  je radosti niške jevrejske crkveno školske opštine koja u Vašem Kraljev. Visočanstvu vidi jemstvo za srećnu budućnost Srbije i nas mojsijevaca vernih podanika Njegovog Veličanstva Kralja.Plemenitom Prestolonasledniku Srbije milostivi Bog podario je oporavka posle teškog srbijinog iskušenja, a nama poklonicima Vašeg Kraljev. Visočanstva dao je mogućnost da omiljenog Prestolonaslednika u toliko radosnije pozdravimo na dan po Srbiju značajnog i srećnog rođenja Vašeg Visočanstva.

Predsednik opštine“

      

 

       Godinu dana kasnije,4.decembra 1911.godine Isak I. Beraha će povodom rođendana  Prestolonaslednika Aleksandra uputiti depešu  sa čestitkama u Beograd.To je ujedno i prvi dokument ove vrste koji je predsednik Isak I.Beraha potpisao a koji je glasio:

 

       „NJ.K.Visočanstvu Prestolonasledniku Aleksandru

                                                                                           Beograd

 

       U ime prestavništva Crkveno – Školske Jevrejske opštine, čestitam Vašem Visočanstvu rođen dan, sa jednodušnom željom sviju građana Mojsijevljeve vere u Nišu da  Vaše Visočanstvo dugo proslavlja na sreću i slavu doma Karađorđevog i srpskog naroda.

                                                                                           Predsednik

                        Isak I. Beraha“

Rođendanska čestitka će Prestolonasledniku stići od Jevreja iz Niša i sledećeg 4. decembra 1912. godine . Ovoga puta će ga ova čestitka koju je poslao Persijada Gedalja, u Skoplju; Prvi balkanski rat se bližio kraju. Samo dan ranije, 3.decembra 1912.godine, Porta je potpisala primirje i ovaj potpis je bio verovatno i najdraži Aleksandrov poklon za rođendan.Pre ove rođendanske čestitke, Jevreji Niša su već bili prisutni u domu Karađorđevića.

1..

Faksimil rođendanske čestitke prestolonasledniku Aleksandru, potpisane od strane Persijada Gedalje

Usred žestokih borbi na frontu i opšte ratne zbrke, Isak Beraha je 29.juna 1912.godine poslao depešu sledeće sadržine:

„Nj.V.Kralju Petru I                           Beograd

 

       Verni i odani tvoji podanici mojsijeve vere, građani grada Niša čestitaju ti Gospodaru rođen dan  Sa usklikom

       Da živi Nj.V. Kralj Srbije

       Da živi Nj.V. prestolonaslednik Aleksandar

       Da živi slavni Dom Karađorđeve loze

 

                                           u ime građanstva

                                           Predsednik opštine

                                           Isak Beraha   “  

2..

Faksimil rođendanske čestitke kralju Petru I Karađorđeviću

Sledeća čestitka u nizu zatekla  je Srbiju u Drugom balkanskom ratu; predeli severno od Šar-planine pripali su Srbiji  što je probudilo nacionalni duh kod svih građana Srbije, bez obzira na veru; tako će rođendanska čestitka upućena 29.juna 1913.godine Kralju Petru Prvom imati jak nacionalni naboj koji nedvosmisleno stavlja Jevreje Niša pod okrilje dinastije Karađorđevića. Evo kako glasi:

Njegovom Veličanstvu

       Kralju Srbije Petar I       Beograd

 

       U danima kada se osvećeni i kosovskom slavom uvenčani kraljevski steg pobedonosno vije na Dušanovom Velbuždu tvoji verni podanici mojsijeve veroispovedi imaju samo jednu želju na današnji dan rođenja V. Veličanstva da vam bog podari kreposti da svoga pobedonosnog sina naslednika pozdravite kao pobedioca u crkvi Svetoga Kralja Milutina.

       U to ime kličimo da živi Njegovo Veličanstvo Kralj Petar I

da živi hrabri prestolonaslednik Aleksandar

da živi Kraljevski dom

 

 

                   Isak I. Beraha

                   predsednik crkveno školsko jevrejske

                   opštine “

3..

Druga sačuvana rođendanska čestitka kralju Petru I Karađorđeviću

od 29. juna 1913. godine

Na žalost, ova čestitka je zatekla Kralja u nezavidnoj situaciji jer je već  sutradan, 30. juna , započeta borba na Bregalnici, jedna od najkrvavijih u oba Balkanska rata.Poslednja u nizu čestitki je ona upućena Kralju Petru povodom njegovog rođendana dok je on boravio u Vranjskoj banji ; u vazduhu se osećao novi rat, gori i krvaviji od svih dosadašnjih.

One thought on “Rođendanske čestitke kralju Petru Prvom i prestolonaledniku Aleksandru od niških Jevreja

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s