Kada promašiš metu a pogodiš cilj


Na ovogodišnjem glasanju za prijem u članstvo UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Kosovo nije dobilo neophodan broj glasova. Ovakav ishod je uzrokovao dubok uzdah olakšanja iz Srbije i nekih drugih zemalja koje su podržavale našu zemlju u nastojanju da zadrži u svojim rukama i pod svojim okriljem ono što joj vekovima pripada. Odahnuli su čestiti ljudi iz drugih zemalja čiji su politički predstavnici podržavali prijem Kosova u Organizaciju za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih Nacija.

Pošto smo svi odahnuli, red je da ponovo uzmemo vazduh. Ne sme se zaboraviti neprekinuta podrška poslednjih decenija većine zemalja Evropske zajednice pokušajima formiranja samostalne države Kosovo i njenom prijemu u međunarodne organizacije. Sticaj okolnosti je da je Kosovo najpre primljeno u Međunarodni olimpijski komitet, ulazak u UNESCO bi samo ozvaničio državu koja bi na taj način postala integralni deo svetskog sporta, obrazovanja, nauke i kulture.

800px-Flag_of_UNESCO.svg

Da li se iko više seća one fusnote koju je svojevremeno i ne tako davno dogovorio tim Srbije na čelu sa Borkom Stefanovićem? To je bilo pre samo tri godine i tadašnji šef pregovaračkog tima Kosova Edita Tahiri je bez zazora skrenula pažnju da će ’’fusnota odleteti kao pahulja’’. Sa manjim modifikacijama, samostalno Kosovo kao deo projekta Velika Albanija je san još od stvaranja Prizrenske lige 1878. godine i politička vrhuška koja je sa Kosova i Metohije bila u vrhu vlasti SFRJ, SRJ i SCG  nikada nije krila težnju ka realizaciji ovih ciljeva.

Ako nas je vreme ičemu naučilo, to je da su političke vođe sa Kosova uporne u svojoj nameri od koje ne odustaju ni za tren. Milom ili silom, izazivanjem rata kao 1999., terorističkim delima poput onoga iz 2004 i mnogo ranije, kupovinom kuća i zemlje prave državu koju nikada nisu imali. Pastirskom logikom čija livada, njegovi i jaganjci sada bi da uzmu ono što nikada nije bilo njihovo – Dečane, Pećku patrijaršiju, Gračanicu..Ono isto što su od njih samih branile 2004. jedinice iz Italije i Grčke u sastavu UNMIK-a.

Sledstveno tome, ove godine je Kosovo promašilo metu ali je otvorilo pitanje što je u osnovi i bila jasna namera. Do narednog glasanja ima dovoljno vremena da se popravi sve ono što ove godine nije dobro urađeno. Uzgred, znamo li, možda, ko je u tzv. Vladi Kosova zadužen za spoljnu politiku? Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Edita Tahiri. O tome vam pričam. Borba nas tek čeka, uzmimo vazduh…

800px-Edita_Tahiri

One thought on “Kada promašiš metu a pogodiš cilj

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s