Hipnoza zvana Dan republike


Kako počne da se približava kraj novembra, tako na društvenim mrežama krene podsećanje da će uskoro ONAJ dan. Svi počnu da ga se prisećaju sa neskrivenom nostalgijom, pričaju i prisećaju se kako je nekada bilo bolje, počnu da nas zatrpavaju fotografije državnog grba i zastave SFRJ.Što se više približava 29. novembar, to je veći broj objava tipa “dušmani nas rastaviše“. Kad dođe i 29. novembar glavom i bradom, počne čak i čestitanje praznika, objavljivanje fotografija iz tog nekog drugog vremena. Sve se čoveku smuči.

Da se podsetimo:Srbija je poslednja prestala da obeležava 29.novembar daleke 2002.godine. Mnoge današnje države koje su aktivno radile na razbijanju SFRJ već do 1992. su prekinule sve veze sa SFRJ pa i ovim njenim praznikom. Dan državnosti Srbije se slavio do osnivanja Kraljevine SHS i tek prestankom postojanja termina “Jugoslavija“ vratio u Srbiju da ponovo bude što je nekada bio.

Odmah da se razumemo: proveo sam dovoljno godina u SFRJ dovoljno vremena da bih mogao o njoj da dajem nekakav sud ali ću da ćutim. O pokojnicima sve najbolje. Bila je to velika i možna zemlja sastavljena od poraženih i pobednika; tako je i prošla. Pobeđeni su je prvi napustili iako je njih najviše spasila.

Ne padajte,deco, na gluposti tipa “dušmani nas rastaviše“ jer to nije istina. Jugoslavija više nije trebala onima napolju, koji su je i učinili jakom i održavali kao tampon zonu između Istoka i Zapada. Kada je pao Berlinski zid, pala je i Jugoslavija. Srušili su je iznutra njeni građani i u tom masovnom zločinu nema nevinih.

Ne čestitajte Dan republike jedni drugima 29. novembra. Poštujte makar malo državu u kojoj živite i čiji ste sastavni deo. Kakva je – takva je, druge i rezervne nemamo. Mogli bismo da joj nađemo milijardu mana (a kome mi ne možemo da nađemo manu?) ali čemu to. Jedna je Srbija.

PS. I svakog 29. novembra, kada vas obuzme seta i tuga za bivšim, setite se da su se generacije sa istom emocijom sećale 1. decembra, Dana Kraljevine Srba,Hrvata i Slovenaca…

 

Srbija

One thought on “Hipnoza zvana Dan republike

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s