NIKOLA TESLA i mi


19cd99b

 

Imamo mi Srbi neobičan poriv da se hvalimo  činjenicama i događajima za čiju manifestaciju ne snosimo ama baš nikakvu odgovornost, pojedinačnu ili kolektivnu. Poput dece na poljani se šepurimo činjenicom da je jedan krater na Mesecu poneo ime Milutina Milankovića, da je “naš“ Tesla izmislio naizmeničnu struju, da naš Novak Đoković pobeđuje sve živo po Vasioni i da je Ruđer Bošković poreklom Srbin.

Dobro. Šta smo mi Srbi učinili da oni budu to što jesu? Kada je Tesla zapao u finansijske teškoće (a malo kada jeizlazio iz njih) da li su mu Srbi iz Amerike i ostalog sveta ponudili pomoć? Osim što dobrih četvrt veka uništavamo ime Nikole Tesle povlačeći mu ime po senzacionalističkoj žutoj štampi, koristeći njegovo ime za oslonac svakoj teoriji zavere, jesmo li sačuvali sećanje na veličinu kakva je Nikola Tesla? Pošteno. Čak smo mu stavili so na živu ranu prihvatajući onaj naziv vrsti zraka koji je dao Teslin glavni konkurent Vilhelm Konrad  Rentgen. Amerikanci su tu više poštovali Teslu zadržavši njegov naziv “ X zraci“.

X-ray_by_Wilhelm_Röntgen_of_Albert_von_Kölliker's_hand_-_18960123-02

Moj dobri profesor Momir Jović, rođeni Drnišanin, pričao nam je kako je smrt Nikole Tesle odjeknula u skromnom domu njegovih roditelja: “Božić 1943. Ćaća nas taman seo za sofru, kad ulazi komšija. Nos mu se otega do zemlje. Ćaća ga pogleda i nemo ustade a ovaj jedva prevali “Umra nam je Tesla“! Pa zaplaka. Zaplaka i ćaća. To je bio najtužniji Božić za koji znam. Pred kraj dana pade i kiša. Jelo se ladi na stolu, niko ga i ne gleda – mi deca ne smemo a našima kao da je sav svet potonuo – ni pas vani da zalaje…tako je to bilo“.

Možda Tesla i jeste bio naš ali mi svakako nismo njegovi. U neka druga vremena o Tesli se moralo sve znati, sada je jedino bitno šta mu je bio otac. Menjaju se vremena

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s