KRIZA SREDNJIH GODINA


Ne razumem se u krizu srednjih godina, iako su me skoro sve krize snašle u dosadašnjem životu, pa i ne mogu da tvrdim da li je ovo što me je snašlo upravo to što mi drugi već dugo pripisuju. Možda zbog toga što mi ni pojam srednje godine nije najjasniji – mislim, odakle mi znamo da smo upravo u tim srednjim godinama, kako se eufemistički naziva muški klimaks. Ko određuje tu sredinu, nikada mi neće biti jasno.

U svakom slučaju, shvatiš da si u nebranom grožđu kada tri puta prođeš Obrenovićevom ulicom a ne sretneš nikog poznatog što ti je siguran znak da ih je život ili razvejao kojekuda ili da je proces odlaženja u bolje društvo uzeo maha. Kada svoje prijatelje počneš da viđaš na plahatama koje se vijore sa nekog od stabala u Dušanovoj, kada te ustartuje negde u kafiću lepa devojka za koju će se ispostaviti da je prijateljeva ćerka, kada uhvatiš sebe da ideš na skupa mesta – znaj da te je ono skembalo.

Sada razumeš Arsenovo zapomaganje Ines ali malčice je kasno. Stomak, podvaljak i ćela odavno su deo tebe iako ti uporno radiš tibetance, ispijaš napitke i šumeće vitamine; da te nije sramota šta će drugi da kažu, počeo bi da treniraš jogu, čuo si da je dobro, zaustavlja starenje. Jedeš zdravu hranu, bez aditiva, polako počneš da se prisećaš kako su se hranili naši stari ( tvoj deda je živeo ohohoho) i negde ti se javlja da je to ono što tražiš.  Prođe neko vreme a tebe počnu da stežu grudi u predelu srca, glavobolja usled pritiska ili migrena  je česta pojava i ti počinješ da gledaš na dijete kao na nužno zlo.

Sve češće ti traže i sve ređe pronalaze novac u novčaniku. Novac te ozbiljno izbegava i to je postala tvoja svakodnevica. Džepovi su ti krcati neplaćenim računima,glava prepuna nerešenih problema i ti polako postaješ nalik svom ocu kakvog ga se sećaš, brzorekog i nervoznog, pomalo rastrojenog i u razgovorima ne uvek prisutnog.

Kriza srednjih godina…najgore moguće doba. Kao čamac na sredini reke koji vidi jednako obalu sa koje je pošao i na koju će stići, jednu vidi sve slabije dok mu je druga sve jasnija. To je vreme kada sve znaš ali je većina tvog znanja sada zaludna jer više ni na šta u tvom životu ne može da utiče, niti da bilo šta promeni.

Još jedino generacijska okupljanja mogu da te uvere da si dobar. Svaki put kada ideš na tu godišnjicu mature osećaš se nekako svečarski,valjda zato što ćeš da vidiš nju. Daleko je od toga da ti je svejedno, ne pokušavaš na tu temu ni sebe da slažeš. Kada je vidiš opet ti uzlupa srce i okraćaju nogavice, opet odeš negde pred punoletstvo i proživiš sve za pet minuta i opet je ona ta jedina… i opet sve iznova… tek kada se vratiš kući srce se smiri, pogledaš se u ogledalu i zadovoljno citiraš Miru Banjac ’’  nije ovo telo za opelo’’.

Too young for death, too old for rock’n’roll  štono rekao Ian Anderson u istoimenoj pesmi. Premlad za smrt, prestar za rok end roll. To  je prava dijagnoza krize srednjih godina i tu pomoći nema osim prihvatanja situacije takvom kakva jeste.

Untitled-1

 

 

One thought on “KRIZA SREDNJIH GODINA

  1. Ne znam ni ja ko je uveo termin srednjih godina. Više puta se čuje taj termin srednje godine, pa onda treće doba… Ovo prvo misle na osobe kada su tu negde oko 50 godina, to su srednje a oni za treće doba, tu se misli na bake i deke zašle u 8 deceniju života. Ipak, suočiti se sa godinama je najvažnije i živeti život shodno njima… Ovaj poslednji pasus u tekstu je najbolje oslikao tu životnu dob.

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s