Večiti plamen – za i protiv


Bilo je dovoljno da se pokrene inicijativa o tehno koncertu na Bubnju da ga se svi prisetimo. Da se suočimo sa činjenicom da niška deca ne znaju šta je Bubanj, da nas sve to malo trgne i da se rodi ideja o postavljanju Večitog plamena u ovaj spomen park. Lepa, građanska inicijativa ali pomalo i promašena.A evo i zašto mislim da je tako…

Ima smisla postaviti Večiti plamen onda kada svi budu svesni šta je spomen park Bubanj, kada se prema uspomeni na one žrtve počnemo da odnosimo sa dužnim, civilizacijskim poštovanjem. Kada prestanu trke džipovima oko ponoći nasred zaravni na Bubnju i kada, na kraju, gradska vlast počne organizovanu edukaciju omladine u skladu sa svojim antifašističkim tekovinama. Onda, i tek onda, smo mi zaslužili njih i oni nas.

Našu kompletnu uspavanost dovoljno ilustruje činjenica da se o spomen parku Bubanj, kulturnom dobru od izuzetnog značaja, brine jedinica lokalne samouprave koja za to niti je stručna, niti bi trebalo da radi. Ukoliko zamislimo da se jedna Mesna zajednica brine o Ćele kuli (jednako rangirano kulturno dobro)dobijamo možda najtačniju sliku trenutne situacije koja je više nego tužna.

Grafitima ušarani spomenici, u šiblje zarastao kompleks, sa kesama koje se vijore na vetriću koji ovde standardno duva nisu reprezentativna slika naše svesti o Bubnju.Mogući Večni plamen je samo bogata šminka na neumivenom licu i tako će ostati dok god ne budemo bolji.

Onda, i tek onda, smo mi zaslužili njih i oni nas.

tumblr_mo3exrGDfQ1sqmca5o6_1280

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s