JUNACI i mi ostali


Oduvek smo imali junake. Kada su bila vunena vremena, uvek se našla ona kritična skupina ljudi neophodnih da o njima kasnije pričamo, prepričavamo njihova dela, divimo se ali tu i zastanemo. Ima nešto zloslutno u tome biti junak i to održava onaj večni prosek u ubeđenju da je sredina zaista zlatna.

Kako biti junak kada si video da u Srbiji baš oni uvek izvuku deblji kraj. Peru stepeništa banaka, mlade junoše im lome sablje, njihova junaštvom dobijena ordenja prestanu da ikome budu značajna i obavezujuća. Ako doživiš starost, sahrane te u uniformi, sa čizmama na nogama, da i tamo čuvaš stražu sa svojim drugarima. Ali , tu starost treba dočekati.

Nenadano mi izađe s pera čudna reč – obavezujuće. Ako se svi rađamo isti a Bog nam kasnije da one haljine koje mu trebaju, ako ono što je jedino – život, jedan jedini – staviš na oltar otadžbine kao zalog krećući za onim vapajem majora Gavrilovića “ Vi nemate, dakle, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato, napred, u slavu! “ – kako bre to sme da bude zaboravljeno?! Kako to što ideš dronjav, neoverene zdravstvene knjižice, sličniji socijalnom slučaju nego junaku iz vunenih vremena, kako to može da ostane tako?

Decenijama, još od Kraljevine Srbije pa naovamo, pokazujemo elementarnu necivilizovanost kada je u pitanju odnos prema ratnicima, tešimo se da će “ sve to narod pozlatiti“ iako dobro znamo da od tog zalata ili pozlate nema ničega. Bojim se da lagano postajemo prosek ravan Mrtvom moru, uspavan i u svemu jednak opštem proseku.

Možda nam spasa ima, pojma nemam. Znam samo šta priželjkujem.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s