Ekskluzivno: Fali nam kocka


KAZANDžIJSKO SOKAČE, nalazi se između Trga Nikole Pašića sa istočne strane,ulica Nikole Pašića sa severne i Obrenovićeve sa zapadne strane dok je sa južne strane odeljen od Dušanove ulice redom privatnih prizemnih kuća. U neposrednoj blizini Kazandžijskog sokačeta nalazi se TPC Kalča,Spomenik i česma Stevanu Sremcu i Kalči kao i Podzemni prolaz.
Neposredno pre oslobođenja od Turaka a i kasnije, ova uličica je formirana kao sedište velike koncentracije kazandžijskih, mutavdžijskih i pinterskih (pravljenje i popravka drvenih buradi) radnji dok je prostor Trga Nikole Pašića bio poznat kao deo sa velikim brojem kasapskih radnji. Kazandžijsko sokače se tako uklapalo u centralni deo trgovačke čaršije koja se protezala današnjom Obrenovićevom ulicom i najverovatnije predstavljala jedan od njenih slepih sokaka.
Ulica je početkom 20. veka dobila naziv Kopitareva ali je u narodu ostala poznata pod nazivom Kazandžijsko sokače. Krajem devedesetih godina 20. veka ova celina postaje prepoznatljiva po sve većem broju ugostiteljskih objekata a naročitu ekpanziju u tom smislu doživljava u prvim godinama 21 veka kada Demokratska stranka otvara svoje sedište u ovom prostoru

(LEKSIKON NIŠA)

Nis, foto: Sasa Djordjevic(Medijski istrazivacki centar)

Kada sam pisao ovu odrednicu za Leksikon Niša imao sam dosta muka sa tekstom: šta god da sam napisao, činilo mi se da nisam odabrao dovoljno dobru formulaciju pri opisivanju ovog lepog prostora. Ovaj deo Niša je nešto čega se dobro sećam još od malih nogu, i onog kazandžije i drugih prijatnih ljudi koji su tada tu živeli. Prolazilo je vreme, nikao je najpre “Divino“ u kome i danas volim da sedim pa svi ostali kafići. Nekako je to mesto uvek bilo beg u lepe uspomene a kocka, koja u centralnom delu još jedino tu krasi Niš,često zna da nas vrati u nešto što smo proživeli.

Skoro sam čuo da će da se sređuje kazandžijsko sokače. Drugačije osvetljenje, vadi se kocka…Moliiiiim? Zašto vaditi kocku?! Onog trenutka kada ode i kocka, ovo je ulica Jerneja Kopitara a ne Kazandžijsko sokače. Jesmo li sigurni da je to potrebno?
Hajde da za početak ništa tu ne diramo, da vidimo kakav grad hoćemo.

Nemoj posle da nam fali kocka…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s