Podsećanje: na današnji dan


Na današnji dan srušene su sve nade moje i ostalih generacija da je mir u svetu moguć a bratstvo među narodima teško ali možda i izvodljiva ideja. Na današnji dan su iz Avijana i ostalih baza poleteli avioni sa bombama na SR Jugoslaviju, spremni da izvrše ono što je naređeno.Prema zvaničnim podacima NATO alijanse, za 78 dana bombardovanja u akciji Operation Allied Force, alijansa je izvršila tačno 19 484 vazdušnih napada na teritoriju Srbije, ubivši pritom izmeđi 1200 i 2500 ljudi(zvanična potvrda broja žrtava nikada nije data).

screen-08.06.18[24.03.2017]

Neki su pozivali da se bombardovanje nastavi, drugi pokušavali da zaustave samo naizgled neorganizovano ludilo. Slobodoljubivi ljudi širom sveta su protestvovali protiv napada na Srbiju, prvog bombardovanja na teritoriji Evrope od 1945. Oni koji su nas bombardovali, znali su zašto to moraju da čine, na nama je bilo da se branimo kako znamo i umemo.

Čitava jedna golobrada i srčana mladost Srbije i poštene Crne gore je presečena u žestokim i teško ponovljivim borbama na Košarama i Paštriku tako da se Srbima, na kraju 20.veka, ponovio Mojkovac , Cer i Kolubara zajedno. Ovoga puta nije se moglo dalje.

Bombardovali su nam pijace, škole, bolnice zasipali gradove kasetnim bombama od kojih i danas nedužni ginu, zasipali nas osiromašenim uranijumom i tomahavcima ali samo toliko su i mogli: bili smo rešeni da preživimo. Sve u svemu, bilo je da se čoveku smuči.

A onda je iz tame probio zrak. Trg Sintagma u Atini je bio mali za sve koji su želeli da čuju govor Mikisa Teodorakisa, jedan od onih koji se ne ponavlja.

Tih meseci, dok su nas nemilice ubijali, makar smo znali da je pravda na našoj strani i da je onaj svet kome pripadamo ne po htenju već po kulturnom miljeu odavno shvatio ko smo mi i koja je naša misija kao države na ovom Belom svetu.

Na današnji dan je sve počelo.
Setimo se danas svih onih kojih više nema sa dužnom pažnjom…

SLAVA IM.

2 thoughts on “Podsećanje: na današnji dan

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s