KADA LAŽ PRERASTE ISTINU


Sve češće se događa da ostanem bez reči pred onim izborom koji ljudski mozak napravi u situaciji zvanoj “šta činiti“. Pažljivijim prisećanjem na pojedine situacije, došao sam do zaključka da će laž uvek opstajati zahvaljujući onom iskrenom i nepokvarenom u čoveku. Čudno ali je tako.Mehanizam koji do ovakvog rezultata je sledeći:

Neko vas slaže i prevari. Ljuti ste u početku, najpre na njega a onda,vremenom, oštricu te iste srdžbe usmeravate ka sebi. Da ste bili pažljiviji, uočili bi prevaru; da ste bili pametniji, prepoznali bi laž. Ko danas još uopšte veruje ljudima, zapitaćete se očajno i odmah dati odgovor: još jedino ste vi budala koja, i u ovakva vremena, veruje ljudima. Naravno, zaričete se da nikada više nećete “ blanco“ verovati bilo kom čoveku. U ovom stupnju samookrivljavanja neretko proglašavamo sebe za nesposobne i slično. Tu su i one narodne “ Ovcu i budalu svako šiša“, “ Dok je ovaca biće i vune“ koje samo produbljuju osećaj krivice. Rezultat je prilično tužan: umesto da s pravom prozovemo lopova ili prevaranta, mi sebe proglašavamo nesposobnim, blesavim i slično, zamerajući ponajviše sebi poverenje koje imamo prema ljudima. Tako laž i zlo nastavljaju da plutaju na okeanu Života.

Ako uzviknemo DOSTA! možda još ima nade za nas.
Ako počenemo da prozivamo lopove zato što su lopovi, možda se zaštitimo od njih i druge upozorimo na njoihovo postojenje.

394079_3108890363901_1016755746_n

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s