Greška gospodina Kundere


O tome da li treba govoriti istinu, Milan Kundera je zapisao:

i postavi sebi jedno pitanje:
– Zbog čega zapravo da govorimo istinu?
Šta nas za nju obavezuje?
Zamisli da sretneš ludaka koji tvrdi da je riba i da smo svi ribe. Hoćeš li da se svadjaš sa njim? Hoćeš li se pred njim svlačiti i pokazivati da nemaš peraja? Hoćeš li mu kazati u oči šta misliš? Kada bi mu govorio uvek i jedino čistu istinu, samo ono što o njemu zaista misliš, prihvatio bi ozbiljan razgovor sa ludakom i sam bi tako postao ludak.
E,sad, ako bismo sledili Kunderinu filosofiju ispalo bi da treba da slušamo ludaka kako smo svi, recimo, ribe i da klimamo glavom: zaboga, on je lud, nećemo valjda sa njime da se prepiremo! U redu je, bićemo ribe. Nije računao Kundera na mogućnost da taj ludak jednom kaže: JA SAM GENIJE i da ćemo mu mi povlađivati i u tome. Jer, kada jednom odstupiš od istine, ne vraćaš joj se lako. U stvari, mislim da joj se sve teže vraćaš a znaš zašto?

Dođe trenutak kada moraš da se suočiš sa sobom, da priznaš sebi svoje greške kako bi ih ispravio i pomirio se sa njima i krenuo pravim putem. Sada dolazi najteži deo. Treba priznati sebi da si bio dovoljno glup da ludaku klimaš glavom u svakoj njegovoj ludosti: ludak je postao sve ono u šta je verovao iskreno, ti si postao to što si sada jer si ludakovu realnost prihvatao kao svoju i sada imaš haos.

Sam si kriv, to znaš, ali to treba priznati a od priznanja je uvek lakše ignorisanje problema. Zato ćeš ti ostati zaglavljen u svom paklu, u baruštini laži koje si sam priznao kao istinu. Kako sada sebi priznati da si bio budala?

Negde duboko u sebi potpuno si svestan da će ti se pravljenje lažnih istina na kraju vratiti poput bumeranga i da će te upravo te pomije svom svojom količinom zatrpati, gušeći te smradom. Nisi ti odrastao na Severnom polu, niti si svet ugledao u nekom podrumu Njujorka, već u narodu koji ima običaj da kaže “PRAVDA ĆE TRIJUMFOVATI“ pod terminom pravda podrazumevajući Istinu.

Zato mislim da Kundera nije u pravu.Treba reći istinu koliko god to bolelo jer nas ona i čini onim što jesmo.

download

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s