Čuvajte se Beograđana i kada vas hvale


U Vergilijevoj “Eneidi“, jedan od junaka Laokont na kaže: “ Čuvajte se Danajaca i kad darove nose “. I tako preko priče o Trojanskom konju ostadoše prepoznatljivi Grci. Naravno, oni stari koji su izumrli. Ovi novi nisu izumrli da bi Srbi imali gde da idu na more.

Čitam ovih dana različite izjave na društvenim mrežama i moram da priznam da mi prosto bodu oči oni tvitovi gde se svi nešto dive Nišlijama, Beograđani priznaju da su oni “pali na ispitu“ ali da očekuju da jug tradicionalno istraje u svojim protestima – kad već nisu oni koji sada nude svaku moralnu podršku. Mojim Nišlijama je toliko dovoljno, ne očekuju oni više ali se negde pritajeno nadaju da će Beograđani da im se pridruže kada budu mogli. Čim pročitam ovakve poruke Beograđana, nešto me štrecne. To je jače od mene, poput Pavlovljevog refleksa. Nije da nemam godine da pamtim…

Odmah se setim 1996. i onih šetnji mojih sugrađana kada su isterivali pravdu. Tada su Beograđani dolazili, držali vatrene govore, mnogi su se tih dana dobrano smrzli šetajući i protestvujući u gradu i – gradska vlast je pala a nova uspostavljena januara 1997. Vatru pobune bogati sever je držao na siromašnom jugu. Dok je Niš pobeđivao, Beograd se cenjkao.

Nije mnogo prošlo, došla je koalicija DOS i 2000.godina. Opet su Nišlije skočile, opet je Beograd doturao svaku pomoć nesposoban da sam ustane…Nesposoban? Ne, pogrešio sam. Beograd je opet držao vatru dalje od sebe. Stoga su iz svih delova Srbije morali da dođu ljudi u Beograd.I opet je Niš potegao najviše, i opet ništa nije dobio – pošteno govoreći, ako je ko izgubio “plišanom revolucijom“ onda je to Niš. Samo Duvanska industrija je dovoljna ilustracija za sebe.

Iz starih vremena se zna da u rat ide onaj ko nema novaca da umesto njega neko drugi ratuje. Jug je uvek dobijao bitke koje mu na kraju nikako nisu odgovarale. Tako je i sada sa aerodromom: vodite računa, Nišlije. Čuvajte se Beograđana i kada vas hvale.

Mislite malo na sebe jer to umesto vas niko neće da radi.

800x600_ustale

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s