Sećanje na 30.april 1992.


Da se prisetim: Vuk je došao na svet oktobra 1991, ratovao sa salmonelom tokom novembra da bi u decembru bio hitno prebačen u Beograd, na Institut za majku i dete. Odatle ga iznosimo na Badnji dan 1992. Vuk je spašen. Nedugo potom, mene obara visoka temperatura koja svakodnevno udara i u podeok sa brojem 40. Niko ne može da me natera da odem kod lekara. Moj prijatelj, lekar Baća Adamović, uvidevši koliko je situacija ozbiljna, pod plaštom običnog pregleda šalje me kod lekara na hirurgiju. Samo konsultacije, ništa više.

Koliko je stvar bila hitna dovoljno govori da sam ODMAH spremljen za operaciju. Danas mi se čini da još nisam stigao da razaberem gde sam, već su me pripremali za operaciju. Nije mi ni palo na pamet da postoji mogućnost loša po mene a postojala je: prva od dve kliničke smrti koje sam doživeo u narednih nedelju dana zakucala je na vrata (detaljnije ovde ) 

Operisan sam 30.aprila 1992.i od tada svake godine na taj dan setim se onih zahvaljujući kojima sam u mogućnosti da sve ovo i napišem. Na žalost, samo mogu da ih se setim: Dobri Čovek Mića, nezamenljivi dr Baća Adamović, hirurg dr Jelenković i tadašnji direktror Antituberkuloznog dispanzera dr Hrane Kostić odavno ne hodaju Zemljom. Što nas neće omesti da se i ove godine setimo njihovh saveta koje su mi dali tih meseci…

Ovaj tekst, napisan 30.aprila 2017. povodom četvrt veka od ovog događaja, prvi put objavljujem godinu dana kasnije i posvećujem ga svim lekarima koji svakodnevno spašavaju živote i kojima uglavnom tražimo one ružnije stvari zaboravljajući šta su sve učinili za nas.

I, štonorekli pametniji, IDEMO DALJE
1200px-Clinical_Centre_Niš

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s