O Radošu Bajiću ili o selektivnom traženju umetnosti u delu


Opet je pomen Radoša Bajića digao na noge društvene mreže. Ovog puta, povod je u nagradi za životno delo “Pavle Vujisić“ koja će biti uručena ovom glumcu pre svega na Filmskim susretima. Povod je lep ali su se ponovo digli dušebrižnici i obnovili stari problem koji Bajić ima sa selektivnom pravdom: u njemu će do kraja njegovog života videti isključivo Sekulu i ništa više.

Naravno da nikoga neće zanimati Radoš Bajić koji je na Sajmu knjiga dobio glavnu nagradu za Izabrana dela DIVLJI VETAR Živojina Pavlovića u 10 knjiga (iste godine kada je završavao produkciju filma “ DezerterŽivojina Pavlovića u kome je igrao jednu od dve glavne uloge – prema jednoj belešci Živojina Pavlovića, novcem od “Sekule“ je realizovao ove projekte). Dodatno je objavio šest tomova DNEVNIKA Živojina Pavlovića i Izabrana dela u 10 knjiga Milovana Vitezovića pod naslovom SRCE ME JE OTKUCALO).

Nije bilo dovoljno? I dalje mu se ne da oproštaj za Sekulu koji nikada nije ni tražio? Dobro. Hajde da vidimo šta je bilo prethodnih godina, u vreme blagostanja. Sekula je snimljen 1986, druga dva nastavka 1991. i 1993. Znate li šta se tih osamdesetih još snimalo? Da podsetimo.

Glumačke veličine su igrale u filmovima koji su bili ispod svakog nivoa, podilazili najnižem ukusu gledališta – i danas se tome većina smeje i čeka vikende ili praznike da bi odgledala kompletnu Žikinu dinastiju . Njima su ove niskobudžetske i podilazeće tezge oproštene, Radoš Bajić je i dalje Sekula.

U seriji Selo gori, baba se češlja veliki broj sjajnih glumaca poput Odalovićke i Mande je dobio priliku da se dokaže u glavnijim ulogama (Manda je uglavnom igrao epizode)i oni će ostati upamćeni po briljantnim ulogama koje su u ovom serijalu odigrali. Na stranu što je nakon Radojkinog tumora dojke broj žena koje su redovnije počele da dolaze na preventivne preglede porastao za preko 53%, što je podvukao poverenje naroda u Vojsku i Crkvu.

maxresdefault

Najpre se Srbija delila na one koji vole Rode i one koji vole Selo. Potom na one koji vole Rođaka i na one koji vole Selo. Na kraju je ostalo samo Selo. Ne zato što ove serije nisu dobre, uveren sam da su Rode najjača serija ikada napravljena ali – zar je tako teško prihvatiti da narod voli to što radi Radoš Bajić?

Svi vi koji pristajete na splačine od filmova, koji gledate još veće splačine od indijskih, kolumbijskih i turskih serija, upamtite da govoreći ružno o Radošu Bajiću govorite najviše o sebi.

One thought on “O Radošu Bajiću ili o selektivnom traženju umetnosti u delu

  1. Apsolutno fenomenalan blog!
    Volim Radoša Bajića i sve ovo što ste naveli u vezi značaja njegovog dela je tačno dok je selektivnost odraz nepravičnosti, i gađenja ovih od onih; bar tih podela imamo dovoljno, prema romanu Dusana Kovačevica čak dvadeset srpskih podela ima te ovi kojima smeta nagrada koja će gospodinu Radosu Bajicu biti uručena mogu da se pronadju u nekoj.
    Ono sto Rados snima je Srbija svidjalo se to nekom ili ne Selo je najsrpskija Srbija a i taj famozni Sekula.
    To sto ce Bajic ipak biti zasluženo nagradjen znaci da pravda ipak postoji kao i ljudi koji su iznad podela i selektivnih gluposti.

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s