Ekskluzivno: O PISANJU POEZIJE (iz knjige “Ajvar bluz“)


Da li postoji osoba koja nikada nije napisala nijedan stih? Ne verujem. Školski spomenari su se u moje vreme punili najpre stihovima Jesenjina, Desanke Maksimović i ostalih poetskih veličina a onda smo počeli da oponašamo ono što su oni napisali, trudeći se da konačna pesma nosi naš lični pečat. Tako smo lagano uvlačeni u svet lepog izražavanja gde smo najpre namenski učili neke stihove da bismo mogli da osvojimo onu zbog koje srce brže kuca… Posle je sve došlo na svoje mesto.Malo po malo, uhvatiš sebe da pišeš pesme po spomenarima, loviš zadivljene devojačke poglede i ne prođe dugo uhvatiš sebe kako sve pesme sistematično zapisuješ u jednu svesku boje cigle za koju tvoji roditelji misle da je sveska za vežbu matematičkih zadataka jer si nad njom kad god privire u tvoju sobu. Ne znaju što je tebi već odavno jasno da si inficiran.

U mom slučaju svemu ovome je prethodio jedan događaj koji se zbio sredinom drugog razreda osnovne škole. Tada su u prostoru biblioteke OŠ Vožd Karađorđe gostovali Desanka Maksimović i Branko Ćopić. U od gužve zagušljivom prostoru, nama koji smo ih slušali kao da su bogovi sišli pred nas, pažljivo smo slušali Desanku kako priča svoje pesme o leptirima, medvedima i ostalim šumskim zverima. Veliki Branko nam je pričao anegdote iz rodnih Hašana, pričao o medvedima na grmeču, plašljivim zečevima i poslednjoj borbi usamljenog risa. Kada su završili, niko im nije tražio autogram – isuviše su bili veliki za tako nešto. Toga dana sam rešio da ću i ja, kada odrastem , da budem pisac poput Branka Ćopića dok su mi u ušima odjekivale njegove reči upućene nama, dok je ustajao sa stolice:

-Dječaci, ako hoćete da cur’ce počnu da vas zagleđuju, piš’te pjesme. One to rade više od ičega što vi radite.

I tako to krene. Jednom probuđena strast se ne gasi tako lako. S vremena na vreme ostaviš pesme u drugi plan, baviš se važnijim stvarima ali sa vremenom shvatiš da dugo vremena pišeš stihove i da ti se to sviša jednako kao prvog dana. Dok se okreneš oko tebe hrpa svezaka krcatih pesmama, obilaziš štamparije i izdavačke kuće i to pisanje ti postaje sastavni deo života.

Ima tu anegdota da je našem poznatom pesniku Stevanu Raičkoviću, dok je sređivao neki rukopis, prijatelj koji ga je video šta radi rekao:
-Stevane, omatore a još pišeš pesme!

O moći onoga što si napisao, svojim ličnim primerom mi je svedočio veliki Duško Trifunović jedne godine na Sićevačkoj književnoj koloniji. Tom prilikom mi je odao tajnu da ga je , kada je rešio da se ubije, u životu održala jedna jedina pesma:
-To što pišeš te diže, može da te ubije ali i vaskrsne. Eto ja rešio bio da se ubijem…
– Kako to…zašto? – bio sam zaprepašćen a Veliki je nastavio ravnodušno:
– Eh, kako. Pogledam: star sam, bolestan, niko više ne traži moje pesme, na teretu sam familiji…Oni to ne kažu ,naprotiv, ali vidim ja – vreme je da se ide.

I rešim da se ubijem jedne večeri, kada pospavaju moji. Dođe vreme, krenem ja u sobu kad – zovu me unuke dođi deda, Bijelo dugme peva tvoju pesmu!. Ma ne spominji mi njih, kažem, a one zapele dođi pa dođi. Da im ne ostanem u lošoj uspomeni, popustim, sednem do njih. I gledam: ona četvorica pevaju pesmu “ Ima neka tajna veza“ a sa njima u jedan glas dvesta hiljada ljudi!!! Gledam, gledam pa pomislim: E moj Dušane, kako si ti blesav! Tebi nije dobro a dvesta iljada ljudi peva tvoju pesmu! I dignem ruke, ne ubijem se…kao što vidiš..

To je stvarna moć poezije koju pišem od malih nogu sa promenljivom srećom potpuno sveestan da ću to činiti do kraja života. Pesma nije poput energije koja dođe i prođe kroz tebe. Ona je više nalik živi koja ostaje u tebi kao zavet da preko nje i dalje saopštavaš istine ljudima oko sebe.

Što ja, eto, još uvek činim..
.
корица ОЗА_001

2 thoughts on “Ekskluzivno: O PISANJU POEZIJE (iz knjige “Ajvar bluz“)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s