Povratak iskonu – povratak u budućnost


Opšte je poznato da je svaki kraj početak nečega novog. Jezikom informatike, restart, kretanje od početka. Od kog početka mi treba da krenemo i da li treba da igde krećemo, pitanje je koje se nameće. Uvek je najbolje vratiti se iskonu. Ova lepa staroslovenska reč označava početak pre početka, prapočetak; onaj tren kada je ovaj svet bio u apsolutnom balansu.

Registujući da se svet i događanja oko nas ubrzavaju,spoznajemo onu istinu koja kaže da kada se sve ubrza beskonačno onda se dobija utisak da stojimo u mestu.Teorijski, tu nema starenja jer nema ni protoka vremena. Sa druge strane, to ne znači da ne treba iskoristiti taj trenutak za opamećivanje.Jer, moramo to da priznamo, nismo se pokazali preterano pametni.

Šta je kome prapočetak, osnovno je pitanje. Kinezima je sigurno formiranje Pa-kua, Indusima je nešto drugo. Srbima? Šta je to što bi Srbima bio prapočetak? Pretpostavljam da je to onaj period kada su,živeći na različitim geografskim širinama pod različitim imenima ali uvek i svuda iskrenom suživotu sa prirodom, formirali jedan savez plemena koji je ratovao samo kada je morao, kod koga su neprijateljski vojnici rado dolazili čak se sami predavali i ostajali da žive sa njima.

Povratak iskonu podrazumeva jedan mnogo plemenitiji odnos prema svetu koji nas okružuje i apsolutni raskid sa svakom destrukcijom i uništavanjem. Ako ni zbog čega drugog a ono zato što smo svi nastali stvaralačkim činom da bi i sami bili stvoritelji, ne rušitelji.Treba da hodamo stazom Svetlosti, ako smo pametni, kao što smo to činili u većini slučajeva.

Ukoliko bismo uspeli da sačuvamo sebe od kvarenja kome smo izloženi, bio bi to sjajan povratak u budućnost iliti povratak iskonu…Screenshot_1

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s