LOGIKA vs. EMOCIJA


Čista matematika a uz nju i logika ovih dana pojačano skreću pažnju na nešto na šta bi možda u budućnosti morali da obratimo pažnju. Istorija se ponavlja do u beskraj da bismo imali iz čega da učimo: mi ili drugi pametni, Tvorcu je svejedno.

Dva protekla svetska rata su nam jasno ukazala na neke zakonitosti kojima ćemo se ovde pozabaviti:

1. Nemci i Austrijanci su dva puta započinjali svetske ratove, gubili ih na kraju i posle postajali još jači.

2. Sjedinjene Američke Države su uvek najpre dobro istrgovale oružjem pa tek onda ulazile u sukob. Posle svakog rata oni su bili glavni delioci pravde.

3. Engleska je uvek druge uvlačila u rat, uz sjajnu sinhronizaciju politike sa SAD.

4. Rusija i Srbija su oba puta napadnute, dale brojne žrtve u ratovima posle kojih su zapadale u pridno bolje stanje. Obe zemlje imale su katarzu devedesetih godina XX veka s tim što je Rusija to iskoristila.

5. Bugari i Italijani su uvek na vreme znali da promene stranu.

Ukoliko bismo iz ovih činjenica izvukli nekakve zaključke, oni bi svakako govorili sledeće: prvo treba doooobro istrgovati sa zaraćenim stranama uvlačeći ih u rat, obavezno stati na stranu Nemaca, da bi kapitulirali i kasnije delili packe po svetu. Jer samo vi znate da ste novcem od naoružanja sve kupili – sudije koji će vam suditi, porotu i advokate – i da će vam iza ponoći svi zakucati na vrata radi dogovora za novi posao. Svako uzme svoj procenat i to je to.

I ovde bi logika završila posao. Međutim, tu je emocija, stari partibrejker. Ta emocija svakom Srbinu ili Rusu pred oči vrati slike Valjevske bolnice, Cera, Krfa,Staljingrada, Moskve, Sevastopolja, Mitrovdanske ofanzive, Oluje,Sremskog fronta, Jasenovca, Košara, Milice Rakić…uzlupa srce na sam pomen nekakvog posla sa suprotnom stranom. Tu iskoči ona “žila ludara“slovenska i tu se pojavi jedno prkosno: NE DAM! NEĆU!

Mnogo smo pretrpeli zbog te emocije, mnogo puta krvarili, svašta doživeli i doživećemo. Pa ipak je više poštujemo nego logiku, znajući da nas jedino emocija neprestano drži na svetloj strani sveta. Tama je rezervisana za neke druge.
10489940_10204163368507123_6833869814156518393_n.v1

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s