Pobuna robota ili robova


U vreme mog detinjstva smatrali smo da su roboti one mehaničke naprave koje su tu da bespogovorno, vođeni veštačkom inteligencijom,izvršavaju naredbe gospodara. U svrhu upravljanja, zamišljali smo, korišćeni su uređaji za daljinsko upravljanje. Naivna, draga vremena.

U vremenu u kome živim moram da priznam da sam davno shvatio da od inteligencije nema ni veštačke, da je dovoljan samo jedan upravljač za robotizovane ljude: STRAH. Strahom od neizvesnosti se upravlja ljudima, lome se bez ijedne slomljene kosti u svakodnevnoj jurnjavi za hlebom nasušnim. Strah od sudskog naselja za iseljenje, od prinudne naplate duga, od većeg i moćnijeg ili onog ko se makar predstavlja da je takav stvara kamen u želudcu i unosi nemir u srce.

Kada pobediš smrt, dočekuje te Život.Takav život se drugačije zove Sloboda od svih i svačega. Svi mi koji smo preživeli 1999. i nekim promislom ostali u životu, već smo prošli smrt i najmanje što zaslužujemo je neslobodan život. Logično je da pobuna robova nikome ne treba, još manje kada se bune zbog važnijih stvari od sebe samih: kada ne daju rečice malim hidroelektranama koje uništavaju ekosistem,kada ne daju svoju jedinu vezu sa onim što zaista jesu, robovi predstavljaju opasnost za sistem.

Svaki sistem opstaje na strahu i svaka pobeda nad strahom je poraz sistema. Jebeš Slobodu koju ne želiš da imaš, koja je kao onaj zakopani dukat iz novozavetne priče o lošem vinogradaru. Svima nama treba Sloboda koju valja osvojiti jer osvajanjem Slobode postajemo slobodni i pobednici.

Zato krenimo od osnovnog: ne dajmo bilo koji deo prirode. Ni vode, ni šume, ništa. Jer ako njih izgubimo, izgubili smo sebe.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s