Pobuna robota ili robova


U vreme mog detinjstva smatrali smo da su roboti one mehaničke naprave koje su tu da bespogovorno, vođeni veštačkom inteligencijom,izvršavaju naredbe gospodara. U svrhu upravljanja, zamišljali smo, korišćeni su uređaji za daljinsko upravljanje. Naivna, draga vremena.

U vremenu u kome živim moram da priznam da sam davno shvatio da od inteligencije nema ni veštačke, da je dovoljan samo jedan upravljač za robotizovane ljude: STRAH. Strahom od neizvesnosti se upravlja ljudima, lome se bez ijedne slomljene kosti u svakodnevnoj jurnjavi za hlebom nasušnim. Strah od sudskog naselja za iseljenje, od prinudne naplate duga, od većeg i moćnijeg ili onog ko se makar predstavlja da je takav stvara kamen u želudcu i unosi nemir u srce.

Kada pobediš smrt, dočekuje te Život.Takav život se drugačije zove Sloboda od svih i svačega. Svi mi koji smo preživeli 1999. i nekim promislom ostali u životu, već smo prošli smrt i najmanje što zaslužujemo je neslobodan život. Logično je da pobuna robova nikome ne treba, još manje kada se bune zbog važnijih stvari od sebe samih: kada ne daju rečice malim hidroelektranama koje uništavaju ekosistem,kada ne daju svoju jedinu vezu sa onim što zaista jesu, robovi predstavljaju opasnost za sistem.

Svaki sistem opstaje na strahu i svaka pobeda nad strahom je poraz sistema. Jebeš Slobodu koju ne želiš da imaš, koja je kao onaj zakopani dukat iz novozavetne priče o lošem vinogradaru. Svima nama treba Sloboda koju valja osvojiti jer osvajanjem Slobode postajemo slobodni i pobednici.

Zato krenimo od osnovnog: ne dajmo bilo koji deo prirode. Ni vode, ni šume, ništa. Jer ako njih izgubimo, izgubili smo sebe.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s