KO je Lovac, a KO Lovina ?


Sedim ja tako i svašta mi prolazi kroz glavu dok gledam mimoprolazeće parove. Kako ove devojke u izlizanim farmericama zaljubljeno gledaju u svoje mužjake, prolazi mi kroz glavu, nije ni čudo što smo mi, muškarci, ubeđeni da smo mi oni koji vode kolo. A priča samo tako izgleda, namerno naslikana bojama koje odvlače pažnju od suštine – u ovom slučaju, činjenice da je sve zapravo zamka pametnih i praktičnih žena. Ali idemo od početka.

Još u dalekoj praistoriji došlo je do formiranja nekih karakte- ristika koje su od žene načinile dominantniji pol. Prag bola koji žena ima daleko je viši nego onaj kod muškarca samom njihovom ulogom na zemlji. U toj praistoriji muškarac je lovac koji mora da nahrani porodicu i ide u lov, u kome najviše što može da izgubi jeste njegov život. On je ostavio ženu sa decom u pećini sa jedinim zadatkom: da sačuva porodicu od neprijatelja ili divljih zveri. Kažu da su se tako razvile dve vrste pažnje – muška, fokusirana na cilj pred sobom, i ženska, disperzivna, koja pokriva svih 180 stepeni… Dakle, fiziologija je od samih početaka na strani žene. A šta je sa vaspitanjem?

Rodi majka kćer i sina, ali ih ne vaspitava ni približno isto. Devojčica će u ranom pubertetu da sazna većinu ženskih tajni, nju će u svet odraslih da uvede majka koja će je pripremati za život. U okviru tih „nota bene” lekcija je i ona kako vladati muškarcem – šta kada činiti, šta on voli a šta ne, kada popustiti a kada zatezati… masa korisnih saveta u danima devojaštva ulazi u pametne ženske glave koje su odavno naučile da su one glavne, ali i da je privid važnosti od velikog značaja kod muškaraca.
Ona ista majka će svome sinu reći da je on glava porodice, da se od njega očekuje da brine o porodici i da u braku treba da bude po njegovom zato što je on muško. On je glava kuće i bez njega teško da će sunce da svane. Tako već do prve ozbiljnije veze devojke dolaze potpuno opremljene saznanjem šta žele i kako da do toga dođu, jer su naučile i to da situaciju sebi moraju same da stvore, dok muškarci u ovom periodu samo misle da znaju šta žele naivno smatrajući da je dovoljno to što su to što jesu – muškarci.

Sa druge strane, otac nema mnogo toga što bi preneo sinu. U protoku vremena on je shvatio ko je zaista glavni ali, sasvim logično, to ne može da preda svom nasledniku kao veliko znanje. Pokušaće kroz neke poslovice tipa Gledaj majku, biraj ćerku da mu skrene pažnju svestan da to neće biti od velike pomoći, baš kao što ni njemu nisu previše pomogle očeve reči. I tako će opremljeni različitim znanjima, muškarac i devojka ući u zajednički život …

Uspostavljanje veze je vrhunac ženskog strateškog savršenstva. Kao kada igraju partiju šaha u kojoj mnogo poteza unapred mora da bude predviđeno, devojke svog izabranika dovedu u situaciju da on bude taj koji je učinio prvi korak jer su naučile od majki da nikada ne smeju da dovode u pitanje muško kod svog izabranika. Zapravo, to je njihovo tajno oružje kojim će uvek postići ono što žele. Po tom istom receptu, muškarci će misliti da im se sviđa ono što je po ukusu dama koje su ih izabrale za životne saputnike, ići će tamo gde im one predlože, zavoleće sve ono što one vole. Ukoliko imate muškarca koji, recimo, poput mene, nije nešto naročito voleo sladoled, budite sigurni da će posle određenog vremena provedenog sa Njom onaj isti sladoled postati deo njegovog života i nešto bez čega se ne može.

Čuo sam negde da žena voli ono što čuje, a muškarac ono što vidi. Odmah da se razumemo, debelo se ne slažem sa tim. Pre bih rekao da je ženska ljubav praktična, a muška slepa. Žena, u najvećem broju slučajeva, zavoli i odabere ono što joj treba da bi kasnije,nakon decenija braka, do poslednje kapi krvi branila svoj izbor za koji se u međuvremenu ispostavilo da je greška. Braniće ga jer je njen izbor za razliku od muškarca koji će je braniti mnogo duže negujući u glavi onu idealnu sliku: muškarac će poverovati da je u pitanju trenutna slabost, bilo šta, samo ne ono što je najočiglednije
– da je ona rešila da ode. Čak i u ovoj situaciji, muškarac je naivniji jer veruje da može da je zadrži i odloži njen odlazak ne shvatajući da je ona ta koja napušta jer je ona i započela njihovu vezu.

Znam da ovi redovi neće biti po volji mnogim muškarcima. Stoga ih pozivam da, ukoliko misle da je drugačije, na minut sklope oči i u mislima prođu upoznavanje sa svojom izabranicom i kasnije odvijanje veze i sve će im biti jasno. Na kraju, nemamo za šta ni da se bunimo: očigledno je da nešto vredimo kada nas love.

8d8109bf756748f93151b284b5f984d7--hunting-camping

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s