Srbi, ne palite hrast


Savremeno hrišćanstvo obremenjeno je običajima koji nemaju nikakvog utemeljenja u Hristovom učenju pa samim tim i izvornom hrišćanstvu. Kada se malo bolje sagleda takav običaj onda mu se shvati i suština – to je slučaj sa sečenjem badnjaka, tj. hrastove grane koja će kasnije biti spaljena u crkvenom dvorištu sa svim ostalim granama hrasta koje su hrišćanski vernici nalomili iako to nigde nije rekao Onaj čije ime zloupotrebljavaju  stolećima.

Patrijarh-i-vernici-palili-badnjak-ispred-Hrama

Zašto je Crkvi potrebno da se na Badnji dan pali badnjak, grana hrasta? Ovim sečenjem i spaljivanjem dan uoči Isusovog rođenja, simbolično se prekida sa prehrišćanskim životom, sa istorijom, tradicijom i verom Srba. Jedan kult se zamenjuje drugim i u tome smo svi saučesnici. Ono što nikako ne možemo da izbrišemo jeste činjenica koju su generacije etnologa potvrdile:

Kod Srba je najživlja identifikacija sa vukovima od životinja dok iz biljnog sveta bosiljak i hrast prate Srbina od rođenja do smrti“ (Čajkanović, Filipović)

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Ne znam zašto bi bilo ko mislio da će odricanjem od dedova biti bolji čovek nego što je. Spaljivanje badnjaka nije ništa drugo do kolektivno potvrđivanje da nismo ono što su neki naši daleki preci bili i, u isto vreme, iskazivanje uverenja da nikada nećemo više biti ono što su bili naši stari.

Zar zaista mislite da treba da se odreknete onih koje nikada niste upoznali a čiji ste produžetak? Stari su, ako ništa drugo, bar stotinu puta bolje poznavali prirodu jer su živeli sa njom u sebi pritom iznad svega poštujući ŽivotNjima ovakvi cirkusi nisu bili potrebni. Nisu bili potrebni ni malom Isusu da bi došao na svet i doneo ljudima Učenje.

Još jedna pojedinost karakteristična za hrast: ne može da se posadi. On može samo tamo gde on sam hoće da raste a ljudi mu dopuste. Pa vi sada vidite.

 

 

 

 

3 thoughts on “Srbi, ne palite hrast

 1. Hm… Osim činjenice da se hrastovi na taj način uništavaju nije mi jasno viđenje da se na taj način raskida sa tradicijom i prethrišćanskim životom… Naprotiv, s obzirom na to da ubiranje hrasta baš potiče iz prethrišćanske „religije“ i naše istorije i tradicije i da je, nažalost, dobar deo te tradicije opstao jedino u okviru hrišćanstva…. Možda mu je to spaljivanje jedini način da „preživi“. Činjenica je da je trulo hrišćanstvo zatrovalo i pojelo našu istoriju, ali bar, s druge strane gledano ovo hrišćanstvo na našim prostorima i nema nešto dodira sa „pravim“ hrišćanstvom (na sreću), koliko je zapravo samo stara praksa nasilno zavijena hrišćanstvom, tako da dobar deo tih običaja u suprotnom (na primer da je katoloicizam preuzeo dominaciju) ne da ne bi postojalo već bi na najgnusnije načine bilo izopačeno i uništeno i potisnuto čak i iz kolektivne svesti.

  A što se tiče čina spaljivanja hrasta… Vi kao istoričar to verovatno znate mnogo bolje od mene, ali i pored toga što su mnogi običaji očuvani u okviru „hrišćanskih“ obreda, jako je teško iskopati podatke o tome kako su ti običaji zapravo izgledali u izvornom obliku. Te se u škrtim izvorima ili ne nalazi ništa, ili se nalaze oprečni pogledi, ili pak subjektivna viđenja raznih latina ili kojekakvih posmatrača sa strane. Ali šta zapravo želim da kažem je da u nekim od izvora može da se nađe mišljenje da to spaljivanje badnjaka (ili da budemo precizniji grana badnjaka, jer ne verujem ni da su stari sloveni bili toliko ludi da spale celo drvo ili još gore mladicu) zapravo proističe iz ranog kulta vatre koji je očigledno zaista bio vrlo zastupljen u Slovena (primer Ivanjdana, Poklada, Kupala, Maslenice…). Evo igrom slučaja sam baš juče pročitao jedno takvo mišljenje (Milovan Pavlović) u prvom broju časopisa Veles.

  U svakom slučaju, dve poente koje bih istakao:

  1. Možda je bolje ostaviti te običaje kakvi jesu kako ne bi bili još više izvitopereni jer današnjica poboljšanje ne ume da tvori, samo nakaradu i iskrivljenje starog (ne znači da je staro i dobro… Ali iz ovog ugla..)

  2. I još bitnije… Umesto: „Srbi, ne palite hrast“ možda bi još korisnije bilo reći „Srbi ostavite se hrišćanske crkve… Jer većeg zla ovaj svet nije video“. Pa nek se i zapali po koji hrast tu i tamo, manja je šteta. A da ne pričam o spaljivanju novca koji ide u crkvu (eno kao šlag na torti pre jedno mesec-dva kada je naša državica poklonila milionče dragoj nam crkvici kako bi platili porezić).

  Na žalost ima gorih običaja od po kojeg spaljenog hrasta…

  Свиђа ми се

  1. Zanimljivo razmišljanje. Koliko se bezrazložno uništava hrast, najjasnije se vidi sredinom januara kada se zađe u šumu. Čitave noseće grane nedostaju a hrast nema mogućnost regeneracije…niti je moguće hrast posaditi jer on bira tlo koje mu odgovara. Pa ako je već tako, ako je od čitavog zemljinog šara mogao da bira gde će da nikne i odabrao baš ovo mesto – hajde da ga sačuvamo. Jer mi smo više njegovi nego što je on naš

   Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s