Istorija Srba i mi


U neprekidnom nizu od dobrih 30 godina ubismo se dokazujući da smo kao narod stariji nego što to piše zvanična istorija. Pozivamo se na Vatikanske arhive koji su zatvoreni za Srbe (što naravno nije tačno), na planove drugih da nikada ne saznamo svoju pravu istoriju (što tek nije tačno), upuštamo se u tumačenja naučnika bez imalo poznavanja te nauke (recimo, genetike) i svakim danom sve više pokazujemo i dokazujemo svoje siromaštvo u znanju.

Stičem utisak da je lakše latinski, starogrčki ili aramejski proglasiti za derivate srbskog pisma i jezika nego ih učiti. Ovako jednostavno proglasiš njihov jezik za svoj – i ćao! Oni su neznalice, ti nisi: klasična zamena teza koja funkcioniše po principu “drži bure vodu dok majstori odu“. Čemu zaumne priče o srBskom kalendaru kada znamo da on ne postoji u obliku u kome se neprestano potencira:

Smederevska tvrđava je klasičan primer. Na kuli piše “ Hristu Bogu blagoverni despot Đurađ, gospodin Srbljem i pomorju zetskom. Naredbom njegovom sazida se ovaj grad u godini 6938′‘ . Prostim oduzimanjem 5508, vremena za koje se u srednjem veku smatralo da je prošlo od prehrišćanske ere i stvaranja sveta dobijamo godinu izgradnje tvrđave po Hristovom rođenju (6938-5508=1430) Ova godina je arheološki i istorijski potvrđena ali smo skloniji da prihvatimo proizvoljnost od istine.

35519-smederevska-tvrdava-580x0

Naša želja da budemo to što nismo zapravo otkriva nezadovoljstvo onim što jesmo. Drugi su nam za sve krivi promiče između redova, da nije drugih nama bi bilo itekako bolje. Ne verujte u te priče. Nije nama ovako zbog drugih nego zbog nas samih. Niko ne brani da učimo ali to je teško i, u ovo vreme, neisplativo. Zamislite da odete u nemački arhiv da dokažete nešto što je vezano za istoriju Srbije – njihovim dokumentima da svoju istoriju obogatite.Tamo kutije dokumenata koje vi gledate kao tele šarena vrata jer ne znate nemački.

E, tako vam je i sa starovekovnom istorijom koja ne trpi neznanje, nesviđanje i prazne izgovore.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s