Jalova poezija


Po svom osnovnom zadatku i razlogu postojanja, poezija je uvek bila onaj napredni, stvaralački, kreativni impuls preko koga se, između ostalih, društvo šamaralo da bude bolje a velike istine saopštavale već prema stilu pesnika. Pesnici su bili pokretači bunta i zbog toga su vrlo često završavali u zatvorima. Običaj čitanja pesama po kafanama i javne kritike najduže se zadržao u Rusiji koja je dala Jesenjina,Majakovskog,Bloha a u Srbiji te kafane i takva kritika su iznedrile satirične pesme Zmaja,Disa,Nestora Žučnog, Đure Jakšića, Nušića…a tu vatru su podlagali i Domanović, Kostić,Sremac..

Opasnost od pesnika i umetničke slobode prvi je identifikovao Islam i u Kur’anu ostalo zapisano “ da pesnike slede zabludeli“. Opasna je svaka pobuna i svako razmišljanje. U to vreme se na taj način razmišljalo, danas je malo drugačije.

Danas se piše jalova poezija, ona koja nije usmerena ka državi već ka pojedincu a i to što dobijamo preko Caneta iz “Partibrejkersa“, Bore Čorbe više nema ko da prati. Buntovna poezija se više ne piše ili je ima vrlo malo, skrajnute i pretvorene u slučajni incident. Nikada u Srbiji nije postojala atmosfera pogodnija za buntovne pesme i , paradoksalno,  nikada ih nije manje bilo.

Ponavljamo stihove Džonija Štulića, Džima Morisona i drugih asova koji više odavno ne pišu ponavljajući njihove pesme kao da su jučerašnje i uzdišući za onim što se nekada pisalo. I to je prvi izvesni znak da smo pristali na konformizam, nespremni da ponesemo krst onoga koji govori Istinu.

I tako nadalje….
screen-21.41.00[14.12.2019]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s