Petko Nišavac: Jevropejci


Eve ,kol’ko ima k’ko stanumo kandidati i k’ko ni počeše otpiraju ovaj poglavlja, a ja ništo. K’ko tutmak, ič se nesam ujdurisaja za uleganje u tuj Jevropu. A tam, kroz dvajes- trijes godine, k’d viknu:

„Braćo Srbi, ako ve još ima na ovaj svet, izvoljevajte u četvrtu jevropejsku ligu, što ću rabotim?“

Ono istin je, malko sam se i spremaja. Sašija sam si poširokačke gaće i toj bez učkur, da gi za č’s sm’knem. Što da mi gi cepu i na silu sm’caju. Al’ neje toj ništo, Jevropa iska novi čoveci, i zatoj cvrsto reši da se promenim i duševno i u snagu i u aljinke,takoj da me ni rođena majka neće pozna.

Najprvo, ima napudim ovuj moju domakicu i da gu vrnem na majku, a ja ću si nađem niko ubavo momče pa će se svaku nedelju držimo za ruke i će odimo na ovej parade na ponos. Fala ti gospode što ću i ja doživim da se s’s ništo ponosim.

S’s ovija moji kardaši ima napraimo nevladinu organizaciju „IL’ JEVROPA IL’ LADNA NIŠAVA“. Odma će iskamo da se sudi na vojvodu Mišića, zatoj što je ovija najgolemi Jevropejci tepaja po Cer i Kolubaru i davija gi k’ko ćoravi mačiki po Drinu i Savu. Ima se odreknemo i od dede, i od paradede, i od tatkovci, zatoj što su slušali vojvodu Mišića i štosu ne s’s toj tepanje i davenje mlogo orezilili. Neće se smirimo, svrtku neće imamo, dok ga ne oteramo u Hag.

A Jevropa ako se seti seti, pa ni, k’ko na ovej dos’gšnje nevladine organizacije, sune niku paru, ima bre i veru da promenimo i krsnu slavu da zabatalimo pa svi da slavimo s’lte sv. Valentina i noć na veštice i vampiri.

Nego mislim si ništo na ovaj moj pamet, kude ćemo bre u Jevropu, ja i ovija moji kardaši, s’s ovija naši imiki. Biva li toj, kum se vika Đorđija, ja Nišavac, jed’n Jovan, drugi Dragan, treći Milan a iskamo da smo barabar s’s ovija Skotovi, Kurci i Guzenbaueri.

Što ne biva, ne biva. Nego, da si mi menjamo imiki a kum što ne je krstija nek prošćeva. Vikaju da će ni s’g turaju ovija čipovi i kodovi, jal na uši k’ko na goveda il pod kožu k’ko na kučiki. I još vikaju da tam neće pisuju imiki. Svaki od nas će si dobije numer i toj će mu bidne i ime i prezime. I za toj da se ne utepujemo s’s švapski imiki, odma da si biramo numer.

S’g k’d ti turu tija čipovi i kodovi, nema kude da begaš, nema kude ni da se skutaš. Žena s’lte obrne telefon i vikne:

„Alo, toj li je Avaks.“

Otud, k’ko iz bačvu, čuje se niko zborenje: „Ovde Avaks, ovde Avaks, izvoljevajte gospođo.“

„Molim ti se sinko, k’ko na Gospoda, nazrni malko u taj Avaks, da vidiš kude se maje ovaj moja zamlata numer 018. Sarme će se oladu, prajene su od ovoj veštačko meso i genetski modifikovan kupus pa k’d se slojanišu, mož’ gi s’lte frljiš.“

Pa se čuje iz telefon PI, TU-TU, „numer 018 je svrnuja od pijac kude jednu komšiku na kafe i muabet. A toj što rabotu i k’ko rabotu, neću vi kazujem jer mož’ bidne da ste mlađeji od 18 godine.“

I takoj, a se promenim a men me fati niki merak. A bre, malko li je toj kandidat, barabar s’s Turci i Crnogorci. Nesmo mi k’ko ovija Albanci i Severnomakedonci, oni su s’lte kandidati za kandidati.

Mislim si ništo na ovaj moj pamet, što je toj kandidat. Pitujem ovija učovni čoveci, čatim ovej filosofske i crkvene knjige, slušam što zboru belosvetski političari i ništo, niki ne znaje.

More, mora da je ništo mlogo ubavo čim se tolko radujemo.

tekst preuzet sa  Južne vesti

download

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s