Srbi, ne palite hrast


NEBOJSA OZIMIC

Savremeno hrišćanstvo obremenjeno je običajima koji nemaju nikakvog utemeljenja u Hristovom učenju pa samim tim i izvornom hrišćanstvu. Kada se malo bolje sagleda takav običaj onda mu se shvati i suština – to je slučaj sa sečenjem badnjaka, tj. hrastove grane koja će kasnije biti spaljena u crkvenom dvorištu sa svim ostalim granama hrasta koje su hrišćanski vernici nalomili iako to nigde nije rekao Onaj čije ime zloupotrebljavaju  stolećima.

Patrijarh-i-vernici-palili-badnjak-ispred-Hrama

Zašto je Crkvi potrebno da se na Badnji dan pali badnjak, grana hrasta? Ovim sečenjem i spaljivanjem dan uoči Isusovog rođenja, simbolično se prekida sa prehrišćanskim životom, sa istorijom, tradicijom i verom Srba. Jedan kult se zamenjuje drugim i u tome smo svi saučesnici. Ono što nikako ne možemo da izbrišemo jeste činjenica koju su generacije etnologa potvrdile:

Kod Srba je najživlja identifikacija sa vukovima od životinja dok iz biljnog sveta bosiljak i hrast prate Srbina od rođenja do…

View original post 149 more words

6 thoughts on “Srbi, ne palite hrast

 1. Pa je l’ nam rekao da jedemo tri puta dnevno? Koji je smisao primedbe da to Hrist nije rekao? Smisao za ono što su ti neki… etnolozi rekli? Naravno da je dobro da savršena vera zameni primitivne kultove starih, kao što je dobro da bilo šta u našem životu bude centrirano oko vrline (kao Pravoslavlje) umesto oko povlađivanja neodgovornosti kao što su bili, uopšteno gledano, primitivni kultovi u smislu da je sve dozvoljeno samo ako prinesem odgovarajuću žrtvu primitivnom božanstvu.

  Свиђа ми се

 2. Molim Vas da ne shvatite lično ovo što ću napisati. Mislim samo da grešite u odnosu prema Hrišćanstvu, ne i da ste zlonamerni. Te greške često dolaze ljudima od propagande čistog zla…
  Dokazi za nasilno nametanje? Da li je opravdano jednim poglednom gledati političku i istoriju vere? Da li je opravdano takvo uopštavanje o istoriji Hrišćanstva? Ako dokažete, da li je svuda bilo tako? Pre svega, ono što je naše istinsko verovanje niko ne može da kontroliše pa samim tim i nametne. Pored toga, ako dokažete nasilje, to prvo nije Hrišćanstvo nametnulo nego zloupotreba savršene vere. Da li su to radile crkvene ili svetovne vlasti ako je tako? Ako dokažete da je politička vlast širila Hrišćanstvo nasiljem zašto je posle prestanka te vlasti/opasnosti ostalo? „I reče im: Hajdete za mnom i učiniću vas ribarima ljudi“ (Matej 4, 19) Dakle, pored pouka o nenasilju tu je Gospod rekao Apostolima kako da šire Hrišćanstvo, što reče jedan teolog – ribar baci udicu i čeka a lovac ide u lov.
  Jedan od problema prilikom sagledavanja savršene vere je i ono što često izmiče pogledu (namerno ili slučajno) a tiče se održanja ljudske zajednice. Ponovo je i tu pitanje – crkvena ili svetovna vlast?
  Evo dobrih podataka o najčešćim lažima protiv savršene vere, u današnje vreme najčešće od strane sledbenika zločinačke komunističke ideologije – o Inkviziciji i Krstaškim pohodima na Svetu zemlju.
  strangenotions.com/spanish-inquisition/
  http://www.catholicfidelity.com/apologetics-topics/crusades/crusade-myths-by-thomas-f-madden/
  warusho-author.blogspot.com/2016/03/childrens-crusade-lie-for-ages.html

  Свиђа ми се

 3. O tome ko odlučuje šta je savršena religija – rekao bih istorija i ljudsko iskustvo. Hrišćanske kulture su, uopšteno gledano, dostigle najveći nivo napretka i slobode u ljudskoj istoriji. Mislim da je to zbog toga što je savršena vera sva centrirana oko pitanja vrline, a ne oko žrtvovanja božanstvima, spoljnih obreda i sl. Rekao bih da opšti jad i bedu ljudskog postojanja, na društvenom nivou, najbolje ublažava savršena vera. Uostalom, dovoljno je pogledati i zločinački savez Dve Kule – komunizma i islamizma, koji je usmeren na uništenje Hrišćanstva i Hrišćanskih kultura kao dokaz savršenstva ljudskog ponašanja i delovanja u društvenom smislu a vezano za lične izbore koje pravimo…

  Свиђа ми се

 4. O tome ko odlučuje šta je savršena religija – rekao bih istorija i ljudsko iskustvo. Hrišćanske kulture su, uopšteno gledano, dostigle najveći nivo napretka i slobode u ljudskoj istoriji. Mislim da je to zbog toga što je savršena vera sva centrirana oko pitanja vrline, a ne oko žrtvovanja božanstvima, spoljnih obreda i sl. Rekao bih da opšti jad i bedu ljudskog postojanja, na društvenom nivou, najbolje ublažava savršena vera. Uostalom, dovoljno je pogledati i zločinački savez Dve Kule – komunizma i islamizma, koji je usmeren na uništenje Hrišćanstva i Hrišćanskih kultura kao dokaz savršenstva ljudskog ponašanja i delovanja u društvenom smislu a vezano za lične izbore koje pravimo…

  Свиђа ми се

  1. Za svakog vernika je njegova vera savršena i mislim da je nepotrebno dalje u tu temu zalaziti. O nasilnom pokrštavanju Rusa npr. postoje dokazi u vizantijskim ali i ruskim hronikama a o ovim našim prostorima možete naći podatke u Barskom rodoslovu/ Letopisu popa Dukljanina itd.itd. Po pitanju vrline naročito je koncentrisan zen budizam pa su zbog toga svetogorci vrlo često povlačili paralelu između zilotizma i zen budizma.

   Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s