Momir Jović: Zodijački krug


Heraklo je ubio lava, daveći ga. Bio je to jedan od njegovih dvanaest radova. No, i Gilgameš je takođe rukama udavio lava, a i Samson davi lava.Bez razlike i kom su kontekstu shvaćena ova ubistva lavova golim rukama heroja, bar kad je to vezano za Herakla i Gilgameša – razjašnjenje nudi simbolizam: prestanak astrološkog znaka Lava.

Prema saznanjima o nekoliko Znakova unazad, smene Znakova idu ili ubistvom prethodna simbola, ili preko Mladog od prethodnog Znaka. Otud je i Hristos ‘‘jagnje Božije’‘. Sobom je obeležio vreme prestanka Ovna (a to je bila Grčka, kao što je raniji znak Bik – prezentovao Egipat).Ali s tim, što umesto da polaze od ove precizne nebeske hronologije, istorijske hronologije, kao i Bikermanova, polaze od drugih parametara, preko kojih namerno skraćuju prošlost, prebacuju zbivanja mnogo bliže našem vremenu.
Važno je istaći, ovaj veliki Zodijački krug ide obrnutim redosledom u odnosu na tzv. dnevni horoskop. Počinje Vodolijom, završava se znakom Ribe, dok dnevni horoskop počinje Ovnom a završava Ribom.

Na našoj planeti istorijsko sećanje ne prelazi preko vremena u prošlosti kad se Sunce nalazilo u znaku Bika. Dakle, upravo 2000. godine Sunce je izašlo iz znaka Ribe (150. godina pre Hrista – 2000. godina). Ovim, tek proteklim astrološkim znakom Ribe obeleženo je hrišćanstvo. Kao što se u hrišćanstvu praznik dočekuje postom i molitvom, ceo taj protekli Znak nosi u sebi očišćenje, katarzu. To nameće shvatanje da je Riba zapravo bila katarza – ili samoj Vodoliji, ili nekom budućem značajnom događaju, verovatno u znaku Vodolije (2000-4150).

Stoga ne iznenađuje što su rane hrišćanske bogomolje, počevši od rimskih i drugih katakombi, bile obeležavane znakom Ribe. A bilo je to vreme progona svih misterijskih kultova, kao i hrišćanstva. Krst, kao kasniji hrišćanski simbol, uveden je posle 313. godine, kada su Konstantin Veliki i njegov savladar Likinije obznanili poznati Milanski Edikt, Akt o toleranciji vera, na prostoru Rimske Imperije. Time su zakonom zabranjeni svi dalji progoni hrišćana. Uskoro potom, prečasna majka Konstantinova, Jelena, otputovala je u Jerusalim, gde je na stratištu Boga, na Golgoti, pronašla krst na kome je Isus bio razapet. Tada se već ušlo u hrišćansku eru, da bi svega četrdesetak godina kasnije, za Teodosija Velikog, hrišćanstvo postalo – zvanična državna religija.

Pre Ribe bilo je vreme Ovna (2300-150), koje je u potpunosti odslikavalo Grčku: Zevs, Zlatno Runo, Argonauti. Prelaz Ovna prema Ribi, kako je naglašeno, išao je preko Jagnjeta koje simboliše Hrista. Ispred Ovna bio je znak Bika (4450-2300). Ovo vreme idealno odgovara Egiptu: Bik – sveti Apis. A ujedno i egipatski kraljevi (izraz faraon nije postojao u Egiptu) su u svojim ličnim imenima često nosili pojam koji označava bika: Mentu-Montu – Mentuhotep, Menkaura…

Potom, za trajanja Sunca u Ovnu, kraljevi su u imenima nosili značenje ovna: Amenehmet, Amenhotep… Tako su i ovom simbolikom obeležavali važenje odgovarajućeg astronomskog Znaka. Prema ovoj hronologiji uklapa se i pravljenje boga od strane Jevreja, dok su bili u Sinajskoj pustinji. Naime, kako se Mojsije predugo zadržao dok je primao Dekalog od Boga, Jevreji su, u svom nestrpljenju a vođeni svojim demagozima, od blaga koje su imale njihove žene, sačinili sebi novog boga – Zlatno Tele.

Ovo Zlatno Tele odgovara vremenu prelaza iz znaka Bika u znak Ovna. I ovde se, preko Mladog prethodnog Znaka, ulazi u novi Znak. Ali, hronologije se opet ne uklapaju.
Za očekivati je, u stvari, to je jedino moguće vreme za Izlazak Izraelaca (Jevreja) iz Egipta – EDžodus, mogao se dogoditi između 1336-1315. godine, odnosno vremena vladavine kraljeva Eja i Horemhaba. Svakako Egzodus nije mogao biti za vladavine kralja Merneptaha (1266-1221), jer prema kraljevoj pobedničkoj steli, on je već 1231. godine vodio uspešne ratove i kod Askalona je pobedio Izraelce.
Kako su Izraelci jedino potomci Jakova i njegovih dvanaest sinova, ostali među Jevrejima ne nose ime Izrailja, sasvim je jasno da je kralj Merneptah ratovao sa onima koji su neki vek ranije izašli iz Egipta.

Međutim, prelaz iz znaka Bika u znak Ovna bio je oko 2300. godine. Time bi se i ovaj istorijski podatak morao pomeriti za oko hiljadu godina u prošlost. Jer, samo tada ima logike da Izraelci, u Mojsijevom odsustvu, prave sebi novog boga – Zlatno Tele. Na ovo ih je podsticao Aron, navodni Mojsijev brat.
Gledajući iz nekog drugog ugla, možda odgovor leži u nejasnom podatku Egipćanina Manetona, da su Hiksi vladali Egiptom devetsto tri godine. Prema dinastičkim razvrstavanjima egipatskih kraljevskih dinastija, na vreme Hiksa odnose se Petnaesta, Šesnaesta i Sedamnaesta dinastija, ali sa ukupnim trajnjem (za sve tri dinastije) u periodu od 1680. do 1580. godine. Te 1580. godine, dokumentovano, počinje Novo Carstvo, sa velikom Osamnaestom dinastijom.

Nemamo nikakvo konkretnije sećanje na period kad je Sunce bilo u znaku Blizanaca (6600-4450), ni istorijsko, ni mitološko; jedino imamo prisustvo velikih pilona, koji upućuju na sumersku i ranu egipatsku arhitekturu.
Ispred je bio znak Raka (8750-6600); ovo vreme bi se, bar uslovno, prema pomenutim davljenjima lavova, moglo nazvati – vreme Herakla, odnosno Gilgameša. Dok se, paralelno, to vreme u Egiptu može prepoznati kao vreme skarabeja.
U kasnijim hronologijama, kao Bikermanovoj, uvrštena su nova preračunavanja vremena. Tako je Heraklo razvrstan oko 1261-1209. godine. Dakle, više je nego očigledno da se ovim razvrstavanjima javalja razlika od više od sedam hiljada godina.
Što se tiče Gilgameša, njegova Prva uručka dinastija prebačena je u arheološku tzv. Prvu fazu ranodinastičkog perioda (2750-2650) i Drugu fazu ranodinastičkog perioda (2615-2500).

I u ovoj hronologiji dolazi do izražaja vremensko iskakanje; prihvatanje mitske istovremenosti Herakla i Gilgameša; prema počecima znaka Raka, Gilgameš je svrstan u treći milenij, a Heraklo je na kraju trinaestog veka. Kako objasniti ovo različito svrstavanje ova dva heroja, božjih Sinova, sa razlikom od čak hiljadu i trista godina, prema shvatanjima tzv. objektivnog istorijskog vremena.

Dakle, Sunce je prešlo u znak Raka simboličkim ubijanjem lavova. Stoga je znak Lava (10900-8750), njegov kraj, u stvari vreme kad su živeli Heraklo i Gilgameš.
Što se tiče jevrejskog Samsona, on je smešten u jedanaesti vek, jer je Saul vladao u tom periodu (1020-100).
O ostalim Znacima do Ribe (Devica, Vaga, Škorpija, Strelac, Jarac, Vodolija) nema nikakvih podataka, nikakvog traga, ni mitološkog, pogotovu ne istorijskog.

Ali ostaje tajac. Zar u beskraju vremena, tokom milijardi godina, Maga-Jugama, tek jednom PraBraminom Danu (a u drugim?) – zar je ponavljanje imperativ čak i u malim ciklusima, uvek, kroz tih dvadesetak i više hiljada godina – zar će uvek biti ponavljani svi sadržaji, sva značenja?
Prema nekim filosofskim prihvatanjima, cikličnost se odnosila na protok vremena, bar kroz desetine miliona godina. I to je besmisao, ako će sve opet biti isto.
Dok u ovom malom ciklusu, krugu Zodijaka, opet bi trebale biti ponovljene sve karakteristike svakog Znaka. Ta dosada večnog preživljavanja, iako se, na sreću, ne odnosi na iste ljudske generacije, ali pamtiće se, biće zapisano da je to sve – puko ponavljanje.

Mislim, logičnije je iskazati: Sve je to van iskustvenog oblika života, koji je opet, tek trenutak postojanja – prema NJegoševom shvatanju.
Ako je neminovnost ponavljanja samo usmerenje prema datom vremenu – ostaje pitanje, koje to verovatno čak i nije: Zar i na drugim svetovima? Ako je isti i taj neminovni religijski kompleks – kakva je svrha za Demijurga, večno, u nedogled, ponovno stradanje NJegova Sina.
A misterijski kultovi ne bi mogli biti ni konceptom zasnovani ako ne nose mistima (vernicima) kultove stradanja boga. Zar u beskonačnost – isti sižeji? I na ostalim mirijadama svetova, zar je to maksimalni domet razuma, zar i svuda – ista zbrka, istih ponavljanja…

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s